Η Α. ξεκίνησε το μακρινό ταξίδι της από το Αφγανιστάν, αναζητώντας μακριά από τη χώρα της, καλύτερες συνθήκες ζωής για την ίδια και την οικογένειά της. Έφτασε στη Λέσβο από την Τουρκία, έχοντας βιώσει πολλές δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της.

Έχοντας εγκατασταθεί η οικογένεια στο ΚΥΤ Λέσβου, η Α. επισκέφθηκε την ομάδα των ΓτΚ για ψυχολογική υποστήριξη. Τα τραυματικά γεγονότα που έζησαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, είχαν δημιουργήσει μια τεταμένη κατάσταση εντός της οικογένειας. Για μέρες δεν μπορούσε να κοιμηθεί νιώθοντας μεγάλη ψυχολογική πίεση, ενώ το μικρό αγόρι της οικογένειας παρουσίαζε επίσης έντονο άγχος και ξεσπάσματα.

Η ομάδα των ΓτΚ, ταυτόχρονα με τη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ξεκίνησε την παρακολούθηση της Α. προσφέροντας ψυχολογική στήριξη και ενδυνάμωση, ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί τις συνθήκες διαμονής στη δομή φιλοξενίας, ενώ παρέπεμψε το μικρό αγόρι στην οργάνωση Medical Volunteers International για την παρακολούθησή του.

Στις επόμενες μέρες, και ενώ οι σχέσεις στην οικογένεια άρχισαν να αποκαθίστανται με την υποχώρηση των συμπτωμάτων από το έντονο άγχος, οι δύο γονείς έλαβαν οδηγίες για τη διαχείριση των ξεσπασμάτων του παιδιού. Η ομάδα των ΓτΚ μπόρεσε επίσης να διασυνδέσει τους δύο γονείς με οργανώσεις που πραγματοποιούν μαθήματα ελληνικών και φρόντισε για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση εύρεσης εργασίας που διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Α. και η οικογένειά της συνεχίζουν να φιλοξενούνται στο ΚΥΤ Λέσβου έχοντας ξεκινήσει να αφήνουν πίσω τους τις δυσκολίες που μέχρι τώρα έζησαν. Η ομάδα των ΓτΚ παραμένει στο πλευρό της οικογένειας, συνεχίζοντας να παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αλλά και διασύνδεση με τις υπόλοιπες οργανώσεις που συνεργάζεται.

 

Το πρόγραμμα ολιστικής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, που υλοποιείται από την ομάδα των ΓτΚ στη Λέσβο, πραγματοποιείται χάρη στην υποστήριξη της οργάνωσης Movement on the Ground.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

MdM-Greece---100308