Την 1η Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, αλλά και να επισημάνει τα πολλαπλά και ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Είναι σημαντικό όχι μόνο να αναγνωριστεί η προσφορά τους αλλά να ενταθεί η προσπάθεια, οι ηλικιωμένοι να έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια συνολικά καλή ποιότητα ζωής.

Όμως τα τελευταία δύο χρόνια, η χώρα μας αντιμετωπίζει, ταυτόχρονα με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, μια από τις δυσκολότερες συνθήκες των τελευταίων δεκαετιών. Καθώς η τρίτη ηλικία καλείται να στηρίξει ξανά την κοινωνία, συμβάλλοντας στον οικογενειακό προϋπολογισμό με τη μειωμένη της σύνταξη ή ακόμα και επιστρέφοντας στην αγορά εργασίας, παραμερίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες της. Ταυτόχρονα οι συνέπειες της κοινωνικής απομόνωσης, του περιορισμού των μετακινήσεων, τα υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και οι πάρα πολλές απώλειες, έχουν καταλυτική επίδραση στην κακή ψυχική υγεία. Άμεσοι αποδέκτες αυτών είναι οι ηλικιωμένοι που αποτελούν το πιο ευάλωτο μέρος του πληθυσμού της κοινωνίας.

Αν και το εμβόλιο κατά της Covid19 κατάφερε να βελτιώσει την κακή επιδημιολογικά κατάσταση, οι κίνδυνοι της πανδημίας είναι ακόμα εδώ.

Οι Γιατροί του Κόσμου ανταποκρινόμενοι στις συνθήκες και στις πρωτοφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της χώρας μας, στο πνεύμα της Υγιούς Γήρανσης, υλοποιούν πρόγραμμα παροχής φροντίδας υγείας με κατ’ οίκον επισκέψεις και εξ αποστάσεως συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Ταυτόχρονα μέσω της ψηφιακής εφαρμογής «Διαδικτυακή Συντροφιά», οι ηλικιωμένοι του προγράμματος παρακολουθούν παρουσιάσεις και συμμετέχουν σε συζητήσεις για θέματα που αφορούν στην τρίτη ηλικία.

Συμπληρωματικά, με αποστολές που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, οι ΓτΚ παρέχουν εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα σε ευάλωτες ομάδες ηλικιωμένων και πληγέντων από φυσικές καταστροφές, σαν αυτές που πρόσφατα έπληξαν την χώρα μας, όπου υπάρχουν ανάγκες.

Στόχος των ΓτΚ είναι η ολιστική αντιμετώπιση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει αυτή η ευαίσθητη και ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, με σκοπό την πρόληψη, τη διασφάλισης της υγιούς γήρανσης και εν τέλει την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής τους.

Μπορούμε να αναλογιστούμε τη σημαντική προσφορά όλων αυτών των ανθρώπων, που αφού έχουν διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους επιζητούν να είναι ακόμα ενεργό μέρος της ζωής μας. Παρόλο που μεγάλωσαν, η ζωή δεν τους έχει ξεπεράσει. Έχουν πάντα κάτι παραπάνω να μας προσφέρουν. Αν και κάποιοι δεν απέκτησαν το ρόλο της γιαγιάς και του παππού, μπορούμε να τους προσφέρουμε την αγάπη και τη φροντίδα μας, αντιμετωπίζοντάς τους σαν να ήταν οι δικοί μας. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες όλου του κόσμου.

 

THI_TIMA -Logos

Η υλοποίηση του προγράμματος συγχρηματοδοτείται από την Ελληνική Πρωτοβουλία Καναδά και το Κοινωφελές Ίδρυμα ΤΙΜΑ.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

©MdM-Greece---4325