Οι Γιατροί του Κόσμου (ΓτΚ) καλούν τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να λάβει επείγοντα και άμεσα μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων κατοίκων της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Γάζας και να διασφαλίσει την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη για όσους τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις.


Την Τρίτη 11 Μαΐου, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισελήνος (PRCS) αναφέρει ότι 612 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επιδρομής στο τέμενος Al Aqsa στην παλιά πόλη της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ και συνεχιζόμενων διαδηλώσεων. Περίπου 411 Παλαιστίνιοι έχουν νοσηλευτεί, εκ των οποίων επτά σε κρίσιμη κατάσταση.


Αυτοί οι τραυματισμοί είναι οι πιο πρόσφατοι στην Ιερουσαλήμ σε μια εβδομάδα όπου οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν επανειλημμένα σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ, ξυλοδαρμούς, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου εναντίον Παλαιστινίων στην πόλη. Το αίτημα να μεταφερθούν επιπλέον ασθενοφόρα από τη Δυτική Όχθη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ για να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η εισροή τραυματισμών φέρεται να απορρίφθηκε από τις ισραηλινές αρχές και τα πληρώματα των ασθενοφόρων εμποδίστηκαν ή καθυστέρησαν να προσεγγίσουν τους τραυματίες. Σε ορισμένα περιστατικά, οι τραυματιοφορείς του PRCS έχουν γίνει στόχος δακρυγόνων, χημικών (skunk water) και σφαιρών από με επικάλυψη καουτσούκ, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε δύο ασθενοφόρα.

Επιπλέον, οι ΓτΚ καταδικάζουν την αναφερόμενη δολοφονία 10 παιδιών κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να διασφαλίσει ότι όλα τα μέρη στη σύγκρουση προστατεύουν τους αμάχους, ιδίως τα παιδιά, όπως απαιτεί το διεθνές δίκαιο.

“Οι Παλαιστίνιοι υπομένουν τη διαρκή στρατιωτική κατοχή και μια συντονισμένη προσπάθεια να τους στερήσουν τη γη, τα δικαιώματα, την υγεία και την αξιοπρέπειά τους. Η έκκληση για “αποκλιμάκωση” δεν αρκεί, η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει τη βαθιά ανισότητα ισχύος, την υπερβολική χρήση βίας, τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και να αναλάβει σαφή και συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της πρόσβασης των Παλαιστινίων στην υγειονομική περίθαλψη και να ζητήσει πραγματική λογοδοσία για τη βάναυση μεταχείριση των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ”.

“Η συστηματική απαλλοτρίωση και η συνεχής απειλή κατεδάφισης έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχολογική ευημερία των παλαιστινιακών κοινοτήτων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, που ζουν σε μόνιμη κατάσταση φόβου για τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους και τη διαβίωσή τους, ενώ βλέπουν τους παράνομους οικισμούς να επεκτείνονται γύρω τους και την αυξανόμενη ατιμωρησία για τη βία που διαπράττεται εναντίον τους”.

“Τα αθώα παιδιά και οι άμαχοι δεν πρέπει να σηκώνουν το βάρος μιας σύγκρουσης που δεν οφείλεται σε αυτούς. Η στοχοποίηση αμάχων και παιδιών αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πρέπει να διερευνηθεί από τη διεθνή κοινότητα. Ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός έχει ήδη καταστροφικές επιπτώσεις στις υποδομές στις οποίες βασίζονται τα παιδιά για την υγεία, την εκπαίδευση, την προστασία και την ευημερία τους, τιμωρώντας τα -συλλογικά – για εγκλήματα που δεν διέπραξαν”.

Οι Γιατροί του Κόσμου καλούν τη διεθνή κοινότητα να λάβει επείγοντα μέτρα για να σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ, απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό όλων των προσπαθειών εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους, την παύση της υπερβολικής βίας κατά των διαδηλωτών, των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των παιδιών και την απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στους τραυματίες. Όπου σημειώνονται παραβιάσεις, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναγνωρίσει το πρότυπο της χρόνιας ατιμωρησίας που παρέχει το Ισραήλ στις δικές του ενέργειες και να υποστηρίξει πραγματικές έρευνες και λογοδοσία.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Palaistine