Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, που εργάζονται στην Υεμένη, καταδικάζουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, που εξαπέλυσε στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σε μία φυλακή στην επαρχία Ντάμαρ.

Εκτιμάται πως κατά τη διάρκεια των επιθέσεων – στο πρώην σχολείο που χρησιμοποιούνταν ως φυλακή – σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν σοβαρά. Πρόκειται για μία ενέργεια που  καταδεικνύει για ακόμα μια φορά την  απόλυτη περιφρόνηση για τη ζωή των άμαχων πολιτών, κάτι που έχουν επιδείξει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαμάχη στην Υεμένη. Οι κρατούμενοι της φυλακής, όπως και όλοι οι πολίτες, θα πρέπει να προστατεύονται από σωματικές βλάβες βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Απευθύνουμε επείγουσα έκκληση για μία ανεξάρτητη, αξιόπιστη έρευνα έτσι ώστε να μάθουμε τι συνέβη και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Όσο πλησιάζουμε ημερολογιακά στη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα, αυτές οι επιθέσεις λειτουργούν ως υπενθύμιση για τη συνεχή και αδιάκοπη βία που διαπράττεται ενάντια στην Υεμένη και στους ανθρώπους της. Είναι μία υπενθύμιση του χρέους μας να καταστήσουμε υπόλογους όλους εκείνους, που παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Επιπροσθέτως, θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός πως ένα πρώην σχολείο χρησιμοποιείται ως φυλακή. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να παρέχουν εκπαιδευτικές ευκαιρίες στους νέους της Υεμένης, οι οποίοι βλέπουν το μέλλον τους να χάνεται κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε ετών. Είναι ζωτικής σημασίας να πάψουν τα σχολεία να χρησιμοποιούνται ως κέντρα κράτησης ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι υποδομές όπως σχολεία, νοσοκομεία και συστήματα υδροδότησης  να προστατευτούν από τις βλάβες, από όλα τα μέρη της σύρραξης.

Απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις εμπλεκόμενες  πλευρές της διαμάχης να κάνουν ό,τι είναι εφικτό για να προστατευτούν οι ζωές των αμάχων και οι υποδομές. Ο μοναδικός δρόμος, για να βγει η Υεμένη από αυτό τον πόλεμο, είναι μία βιώσιμη και εποικοδομητική πολιτική λύση, η οποία θα θέτει τους πολίτες της χώρας στο επίκεντρο.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Microsoft Word - Yemen joint INGO statement 4 Sept 2019.docx