Λίγο πριν ξεκινήσει η Μεγάλη Εβδομάδα, λάβαμε έκκληση για βοήθεια ηλικιωμένης σε περιοχή της Αθήνας, η οποία εδώ και καιρό ζούσε σε απελπιστική κατάσταση. Την πρωτοβουλία για  την κυρία Ε. η οποία διαβιεί κλινήρης με χρόνια προβλήματα υγείας σε υπόγειο διαμέρισμα, πήρε η γειτόνισσά της, η οποία ενημέρωσε την Κοινωνική Υπηρεσία των Γιατρών του Κόσμου.

Αμέσως προγραμματίστηκε κατ’ οίκον επίσκεψη της ομάδας Υποστήριξης Ηλικιωμένων των Γιατρών του Κόσμου, για εξέταση της κυρίας Ε. και λήψη κοινωνικού ιστορικού.

Κατά την πρώτη επίσκεψη στο υπόγειο διαμέρισμα όπου ζει η κυρία Ε. με την κόρη της, η εικόνα ήταν απελπιστική. Οι δύο γυναίκες έχουν μεγάλη ανάγκη από βοήθεια, και παντελή έλλειψη υποστηρικτικού περιβάλλοντος.

Η κλινική εικόνα της ηλικιωμένης, έδειξε ότι ήταν σοβαρά αφυδατωμένη και είχε εξέλκωση γαστροκνημίας με πυοραγία. H γιατρός εξέδωσε ιατρική γνωμάτευση και κάλεσε ασθενοφόρο, ενώ προγραμματίστηκε η ωφελούμενη να συνοδευτεί από την κόρη της και την γειτόνισσά τους που κάλεσε την ομάδα των Γιατρών του Κόσμου για βοήθεια.

Η ομάδα των Γιατρών του Κόσμου πραγματοποίησε κι άλλες επισκέψεις, παραδίδοντας φάρμακα, φαρμακευτικά αναλώσιμα και τρόφιμα. Η Κοινωνική Υπηρεσία της Οργάνωσης ήρθε σε επικοινωνία με τον Δήμο της περιοχής για ενημέρωση της κατάστασης και συνεργασία, συζητώντας για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να λάβουν κάποια βοήθεια (πχ. εγγραφή στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, λήψη της οικονομικής ενίσχυσης του επιδόματος ΚΕΑ). Ενημερώθηκαν για όλες τις ενέργειες που είχαν πραγματοποιήσει οι ΓτΚ μέχρι εκείνο το σημείο. Παράλληλα, η Κοινωνική Υπηρεσία της Οργάνωσης επικοινώνησε με συνεργείο καθαρισμού, για να καθαρίσει το σπίτι και να καλύψει το κόστος του, καθώς η ωφελούμενη και η κόρη της δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα.

Στο τέλος του μήνα, η ομάδα μας επισκέφτηκε το σπίτι μαζί με το συνεργείο καθαρισμού. Παραδώσαμε νέα ρούχα, κλινοσκεπάσματα για την ηλικιωμένη και την κόρη της και προϊόντα υγιεινής. Λόγω της κατάστασης της υγείας της ηλικιωμένης και των κινητικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε, της παρείχαμε αναπηρικό αμαξίδιο.

Από πλευράς μας η επικοινωνία και η παροχή ιατροφαρμακευτικών και κοινωνικών υπηρεσιών συνεχίζεται, μέχρις ότου πλαισιωθούν οι δύο γυναίκες και βελτιωθεί η ζωή τους.

 

thi-canada-logoΗ υλοποίηση του προγράμματος χρηματοδοτείται από την Ελληνική Πρωτοβουλία Καναδά

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

IMG_20220408_101659