Η μέρα ήταν υπερβολικά ζεστή και το παιδί έφτασε απόγευμα στο ιατρείο μας, γιατί ξεκίνησε από μια πολύ μακρινή περιοχή, από το camp όπου διαμένει… Ένα κορίτσι 13 ετών μπήκε στο ιατρείο με φανερή δυσκολία, ερχόμενο γιατί έχει σοβαρούς πόνους -“φαντάσματα” στα δάχτυλα… που δεν υπάρχουν- είναι ακρωτηριασμένα μετά από έκρηξη βόμβας κάτω από τα πόδια της, στην πατρίδα της, πολύ καιρό πριν. Τα “δάχτυλα” πονάνε πολύ και το παιδί είναι αναγκασμένο να λαμβάνει παυσίπονα συνεχώς. Ένα κοριτσάκι πολύ συγκρατημένο, αλλά από την καταπόνηση, τα δάκρυα άρχισαν να τρέχουν και είπαν πάρα πολλά, χωρίς καν να το θέλει η ίδια, χωρίς να το ελέγχει.

Φορούσε ένα πολύ σκληρό και στενό παπούτσι, τελείως ακατάλληλο για το σοβαρό της πρόβλημα. Και κάπως έτσι  καταλάβαμε ότι το παιδί δεν έχει καμία συμβουλευτική για το πώς μπορεί να μειώσει τους πόνους.

Είναι ένα πανέμορφο, ευγενικό και περήφανο κορίτσι και δεν θέλει να ραγίζει καρδιές. Αυτό που θέλει είναι να ονειρεύεται και να πετύχει, όπως και πρέπει στην ηλικία της. Και εμείς θα είμαστε στο πλευρό της. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα για να καλύψουμε τις ανάγκες που έχει. Και οι ανάγκες τις είναι ρεαλιστικές – ψυχολογική υποστήριξη, πρόγραμμα αποκατάστασης, ένταξη σε εκπαίδευση. Ναι, είναι ένας άνθρωπος με αναπηρία· αλλά μπορεί και πρέπει να είναι ένας λειτουργικός άνθρωπος.

Κάθε μέρα στο ιατρείο ακούγεται η ιστορία ενός ακόμα παιδιού στο περιθώριο. Και μέρα με τη μέρα αλλάζουμε και εμείς γιατί γινόμαστε ένα με θύματα κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Μάθαμε πλέον ότι οι ανθρωπιστικές επιστήμες δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο ή την ζωή. Μόνο οι χαρακτήρες μας και η ενεργή συμμετοχή αλλάζουν τις προσωπικές ιστορίες και έτσι δίνουν την συνέχεια στην επιστήμη.

Και μόνο αυτό  είναι κάτι που μπορεί να κάνει την διαφορά.

 

Mother-child-mega-logos-tr

Το Παιδιατρικό Τμήμα του Ανοικτού Πολυιατρείου υποστηρίζεται μέσω του προγράμματος «Μητέρα & Παιδί» που στοχεύει στην διασφάλιση της προσβασιμότητας εγκύων, μητέρων και παιδιών στις υπηρεσίες υγείας και έχει χορηγό την ελληνική εταιρεία ΜΕΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Α.Ε.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

MDM-202108-3691