Είμαι η Μ., είμαι 40 ετών και κατάγομαι από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Έφυγα από τη χώρα μου με τα τρία παιδιά μου γιατί απειλούνταν άμεσα η ζωή μας. Στην Ελλάδα κατάφερα να φέρω μόνο τον μικρότερο γιο μου που σήμερα είναι 9 ετών. 

Έφτασα στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2019 υπό αντίξοες συνθήκες και πολύ σύντομα μετά την άφιξή μου αναγκάστηκα να κοιμάμαι σε πάρκο στην Κυψέλη. Κατά τη διάρκεια της αστεγίας μου βίωσα πολλές δύσκολες καταστάσεις που εύχομαι να μη τις ζήσει κανείς άλλος. Για τους Γιατρούς του Κόσμου μου μίλησε μια δικηγόρος που γνώρισα μέσω μιας Οργάνωσης στην οποία απευθύνθηκα για να βοηθηθώ. Έτσι έμαθα για τη δομή διαμονής αιτουσών άσυλο «A Step Forward» και μπαίνοντας εδώ κατάφερα να εξασφαλίσω σε μένα και στον γιο μου ασφάλεια, φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης. 

Εδώ ένιωσα άνετα. Ήρθα και βρήκα την ηρεμία, βρήκα την ειρήνη μέσα μου. Αισθάνθηκα προστατευμένη και ότι κάποιος είναι εκεί για το παιδί μου και για μένα. Αφού μπήκαμε στη δομή είδα τον γιο μου να χαμογελάει και να πηγαίνει για πρώτη φορά στο σχολείο. Εγώ είχα διάφορα ιατρικά ζητήματα τα οποία τώρα τα ξεπέρασα ή τα ξεπερνάω με τη βοήθεια των γιατρών. Νιώθω ευγνωμοσύνη για τους Γιατρούς του Κόσμου.  

Η ιστορία της ζωής μου είναι μακριά και δεν είναι εύκολη. Κάνω συχνά τη σύγκριση της κατάστασης στη χώρα μου με αυτήν στην Ελλάδα και νιώθω ότι με την φροντίδα που έλαβα εδώ, η απόφαση που πήρα ήταν δύσκολη αλλά σωστή.

Σκοπός μου είναι να βρω μία δουλειά και μια σταθερή στέγη για να προσφέρω το καλύτερο στον γιο μου. Ονειρεύομαι ότι μια μέρα θα μπορέσω να έχω κοντά μου όλα τα παιδιά μου και θα έχουμε μια ήρεμη κανονική ζωή.

 

eea-grands-a-step-forward
Το έργο “A step Forward” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Άσυλο και Μετανάστευση”, με φορέα υλοποίησης τους Γιατρούς του Κόσμου. Το πρόγραμμα “Άσυλο και Μετανάστευση”, ύψους 16,5 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EEA Grants) 2014 – 2021. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στη διασφάλιση της νομικής προστασίας, υποστήριξη και φροντίδα για τους πιο ευάλωτους αιτούντες άσυλο, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά. Ο Διαχειριστής Επιχορήγησης για το Πρόγραμμα “Άσυλο και Μετανάστευση” στην Ελλάδα είναι η ΣΟΛ Crowe σε συνεργασία με την HumanRights360.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.asylumandmigration-eeagrants.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

20210429_143555