Ο 68χρονος B. ήρθε στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία πριν μερικά χρόνια, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αφού η οικονομική του κατάσταση του επέβαλε μια πολύ δύσκολη ζωή. Έζησε και εργάστηκε αρκετό καιρό σε αγροτική περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι που το 2021, μη μπορώντας πλέον να ανταποκριθεί στις δυσκολίες των χειρωνακτικών εργασιών λόγω της ηλικίας του, βρέθηκε άνεργος. Δίχως υποστήριξη από οικογενειακό περιβάλλον, καθώς οι στενοί συγγενείς του παραμένουν στη Βουλγαρία ενώ ο ίδιος είναι άγαμος, πέρασε αρκετό χρονικό διάστημα διαβιώντας σε κατάσταση αστεγίας, πριν απευθυνθεί για βοήθεια σε υπνωτήριο του δήμου Θεσσαλονίκης.

Έχοντας ελάχιστα χρήματα, που προέρχονται από μια αναπηρική σύνταξη από τη Βουλγαρία και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις, παρατείνοντας το χρόνο διαμονής του στο δημοτικό υπνωτήριο, ενώ για την ιατρική του φροντίδα, ο B. επισκεπτόταν τακτικά το Πολυϊατρείο των ΓτΚ στη Θεσσαλονίκη. Έπειτα από 8 μήνες, αφού παρήλθε η μέγιστη περίοδος διαμονής του στο υπνωτήριο του δήμου Θεσσαλονίκης και λόγω των δυσκολιών ένταξης, βρέθηκε αντιμέτωπος ακόμα μια φορά με τη διαβίωση στο δρόμο, η κοινωνική υπηρεσία του Πολυϊατρείου ανέλαβε και πραγματοποίησε την παραπομπή του B. στο Υπνωτήριο Αστέγων των ΓτΚ στο δήμο Αθηναίων.

Από την αρχή της διαμονής του στο Υπνωτήριο Αστέγων, ο B. υποστηρίχθηκε από την κοινωνική υπηρεσία για την τακτοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών που εκκρεμούσαν, όπως η ανανέωση λήψης του επιδόματος αλληλεγγύης και πλαισιώθηκε από τις ιατρικές υπηρεσίες του Ανοικτού Πολυϊατρείου των Γτκ για τα ζητήματα υγείας που αντιμετωπίζει λόγω ηλικίας. Η τακτική παρακολούθηση της υγείας του B. και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη που λαμβάνει από τους ΓτΚ, συνέβαλε καθοριστικά στην ενδυνάμωση και αντιμετώπιση των προκλήσεων που καλείται να διαχειριστεί ένας ευάλωτος ηλικιωμένος άνθρωπος, με αποτέλεσμα ο B. να αισιοδοξεί για το μέλλον, προσβλέποντας να μπορέσει σύντομα να «σταθεί ξανά στα πόδια του», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

 

pep-attikis
Το Υπνωτήριο Αστέγων των Γιατρών του Κόσμου στην Ακαδημία Πλάτωνος, λειτουργεί με συγχρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

MdM-Greece---439719