Εκπρόσωποι δημοσίων φορέων, διεθνείς οργανισμοί, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, επαγγελματίες της υγείας, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες συμμετέχουν στην ημερίδα που διοργανώνουν οι Γιατροί του Κόσμου για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα.

 

Με σκοπό την προώθηση του διαλόγου πάνω σε μια σειρά ζητημάτων, που σχετίζονται με την υποδοχή και προστασία των ανηλίκων μεταναστών και προσφύγων, οι Γιατροί του Κόσμου διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο «Η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα».

Η ημερίδα φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς που ασχολούνται με την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα ώστε να προωθηθεί η συνεργασία και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Απώτερος στόχος είναι η εξεύρεση κατάλληλων και βιώσιμων λύσεων προκειμένου τα παιδιά που μετακινούνται να απολαμβάνουν στο μεγαλύτερο βαθμό τα κατοχυρωμένα από τη διεθνή και ελληνική νομοθεσία δικαιώματά τους.

Μεταξύ των ζητημάτων που πρόκειται να συζητηθούν είναι ο εντοπισμός ασυνόδευτων ανηλίκων και την αξιολόγηση των αναγκών τους, η πρόληψη της σεξουαλικής βίας, κακοποίησης ή άλλων μορφών εκμετάλλευσης, η οικογενειακή επανένωση, οι συνθήκες υποδοχής, η υγειονομική περίθαλψη, η πρόσβαση στην εκπαίδευση, οι διαδικαστικές εγγυήσεις και πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και η εξεύρεση κατάλληλων και βιώσιμων λύσεων.

«Η σημερινή ημερίδα για εμάς αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της ιδιαίτερης σημασίας που έχει για τους Γιατρούς του Κόσμου το ζήτημα της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν στην Ελλάδα. Θα δώσει την ευκαιρία σε όλους όσοι εμπλεκόμαστε να συζητήσουμε χωρίς προκαταλήψεις. Να αναγνωρίσουμε που υπάρχουν προβλήματα και τι μπορούμε ο καθένας από τη μεριά του, η πολιτεία, οι οργανώσεις, οι επαγγελματίες της υγείας και της εκπαίδευσης να κάνουμε καλύτερα» δήλωσε ο Νικήτας Κανάκης, Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου – Ελλάδας.

Στην εν λόγω ημερίδα μετέχουν ως ομιλητές εκπρόσωποι αρμοδίων υπουργείων και δημοσίων φορέων, διεθνείς οργανισμοί, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, επαγγελματίες της υγείας, εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί επιστήμονες, νομικοί, ενεργοί πολίτες.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

IMG_4795