Διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις καταδίκασαν με εμφατικό τρόπο τις νέες επιθέσεις στην περιοχή Hajjah της Υεμένης, οι οποίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στοίχησαν τη ζωή σε 22 ανθρώπους, όλοι τους γυναίκες και παιδιά.

Με την ένταση των συγκρούσεων να αυξάνεται καθημερινά, χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Ακόμα περισσότεροι έχουν εγκλωβιστεί και δε μπορούν να μετακινηθούν προς ασφαλέστερες περιοχές.

Για άλλη μια φορά γίνεται σαφές ότι το τίμημα του πολέμου το πληρώνουν οι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών. Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε στην Στοκχόλμη πριν από λίγο καιρό, φαίνεται τώρα ότι καταρρέει καθώς οι συγκρούσεις εντείνονται επίσης και στην Hodeidah μετά από κάποιους μήνες σχετικής ηρεμίας.

Ο πόλεμος στην Υεμένη βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο του ενώ ο πόλεμος στη Συρία συμπληρώνει τα εννιά χρόνια. Η κρίση στη Λιβύη μαίνεται από το 2011. Φαίνεται πως είμαστε μπροστά σε ένα νέο μοντέλο σύγκρουσης με περισσότερους εγχώριους και διεθνείς «μετόχους συμφερόντων». Η σύνθεση αυτή παρατείνει την σύγκρουση στον χρόνο. Το νέο αυτό μοντέλο σύγκρουσης χαρακτηρίζεται επίσης από απόλυτο κυνισμό και απίστευτη βιαιότητα. Τα απροκάλυπτα χτυπήματα νοσοκομείων και σχολείων είναι η θλιβερή επιβεβαίωση. Οι πόλεμοι της εποχής μας αφήνουν ολόκληρες χώρες και περιοχές «άδεια κελύφη»: εκατομμύρια άμαχοι μετατρέπονται σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.  Ως πότε?

«Καλούμε όλες τις εμπόλεμες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες άμεσα αναλογιζόμενες το καταστροφικό τους τίμημα για τους αθώους άμαχους της Υεμένης», συνεχίζει η δήλωση. «Καλούμε επίσης την διεθνή κοινότητα να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα και να φέρει τους υπαίτιους της κρίσης αυτής ενώπιον της δικαιοσύνης»

yemen

©REUTERS/Khaled Abdullah

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •