Μετά από μια περίοδο στασιμότητας κάποιων εβδομάδων, η Αϊτή έρχεται αντιμέτωπη με μια ανησυχητική ανάκαμψη της χολέρας που απειλεί ένα μεγάλο μέρος της χώρας με την άφιξη της περιόδου των βροχών.  

Ακόμα και αν η κατάσταση μοιάζει υπό έλεγχο στην πρωτεύουσα Port-au-Prince, η ανησυχία είναι μεγάλη για τις αγροτικές ζώνες που έχουν επηρεαστεί από τις πλημμύρες. Ο Alain Le Garnec, συντονιστής των Γιατρών του Κόσμου στην Αϊτή σημειώνει ότι οι βροχές ήταν δυνατές τις τελευταίες μέρες και πολλά χωριά μέχρι στιγμής δεν είναι προσβάσιμα λόγω της αύξησης της στάθμης του νερού των ποταμών ή λόγω του ολισθηρού εδάφους.

Οι Γιατροί του Κόσμου (ΓτΚ), ένας από τους λίγους συντελεστές ιατρικής βοήθειας που είναι παρόντες στο τμήμα του “Grande Anse”, νοτιοδυτικά του νησιού, εκπέμπει συναγερμό για την ταχεία έξαρση της ασθένειας.

Ο αριθμός των ασθενών στα κέντρα υγείας που νοσηλεύονται από τις ομάδες μας έχουν πενταπλασιαστεί , μέσα σε μια εβδομάδα. Μεταξύ της 31 Μαΐου και της 8 Ιουνίου, ένα σύνολο 77 νέων περιστατικών νοσηλεύτηκε στο Κέντρο Θεραπείας της Χολέρας (Centre de Traitement Choléra- CTC) στο Moron.

Οι ΓτΚ είναι έτοιμοι να εισέλθουν στο Κέντρο Θεραπείας της Χολέρας του Νοσοκομείου του Jérémie στο οποίο τα 60 από τα 90 κρεβάτια είναι ήδη κατειλημμένα και όπου ήδη θρηνούνται τρεις θάνατοι.

Η κατάσταση της ζώνης Goâve είναι επίσης ανησυχητική. Βρίσκονται στη διαδικασία εκχώρησησης δομών από τις αρχές υγείας για τη μάχη κατά της χολέρας καθώς διαπιστώνεται μια καινούρια έξαρση της ασθένειας τόσο στις αγροτικές περιοχές του Petit-Goâve όσο και στο Grand-Goâve. Το Petit-Goâve γνωρίζει εδώ και 3 εβδομάδες μια πολύ σημαντική αύξηση περιστατικών, σε ποσοστό που φτάνει τα όρια του “κορεσμού”. Οι ΓτΚ κινητοποιούνται για την ανεύρεση ανθρώπινου δυναμικού για τα 4 κέντρα θεραπείας της χολέρας που βρίσκονται στην αγροτική ζώνη του Grand-Goâve.

Στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, 38 νέα περιστατικά εισήχθησαν μέσα σε μία μόνο μέρα στο κέντρο CTC του Fonds-de-Nègres (στην περιοχή Nippes), ενώ η συνολική χωρητικότητα του κέντρου μετριέται στα 40 κρεβάτια. Η κατάσταση παρόλα αυτά μοιάζει να είναι υπό έλεγχο προς στιγμήν στο τμήμα αυτό.

Χωρίς την άμεση κινητοποίηση των κατάλληλων μέσων (εκπαιδευμένο προσωπικό, υλικό και φάρμακα, χρηματοοικονομικά μέσα) και έναν αποτελεσματικό συντονισμό των συντελεστών υγείας που είναι παρόντες στην Αϊτή, η κατάσταση πρόκειται να χειροτερέψει. Νέοι θάνατοι πρόκειται να προστεθούν στο σύνολο των ήδη 5.342 εγγεγραμμένων αποθανόντων από την εμφάνιση της επιδημίας τον Οκτώβριο του 2010.

Παρόντες στην Αϊτή από το 1989, οι ΓτΚ υποστηρίζουν 6 κέντρα υγείας στην περιοχή Grande Anse, 2 κέντρα και 2 μονάδες θεραπείας της χολέρας και υπέρ της μητρότητας σε αγροτικές περιοχές. Από την εμφάνιση της επιδημίας, οι ΓτΚ χειρίστηκαν 17.450 περιστατικά χολέρας στα τμήματα των περιοχών Grande Anse και Nippes, στην μητροπολιτική ζώνη του Port au Prince και στις κοινότητες του Petit-Goâve και του Grand-Goâve. Στις ίδιες ζώνες οι ΓτΚ διαχειρίζονται 3 CTC (κέντρα θεραπείας χολέρας), 7 UTC (μονάδες θεραπείας χολέρας), διάφορες θέσεις εργασίας με σκοπό την ενυδάτωση με πόσιμο διάλυμα που εφαρμόζεται από τις μονάδες θεραπείας που διαχειρίζονται από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας και Πληθυσμού (MSPP). Στην κοινότητα Léogâne, οι ΓτΚ διεξάγουν ενέργειες ευαισθητοποίησης/ πρόληψης από κοινού με τις τοπικές κοινότητες.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •