Η Αφρική γνωρίζει μια περίοδο ξηρασίας άνευ προηγουμένου μετά από δύο σεζόν με διαδοχικές ανεπαρκείς βροχές. (2010-2011). Εξαιτίας της ξηρασίας και της πολιτικής αστάθειας, κυρίως στη Σομαλία, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες συρρέουν μαζικά σε στρατόπεδα της Κένυας και της Αιθιοπίας που είναι ήδη υπεράριθμα.
Ως απάντηση στην σιτιστική κρίση και στις μετακινήσεις του πληθυσμού, οι Γιατροί του Κόσμου εισέρχονται στις τρεις αυτές χώρες που έχουν περισσότερο επηρεαστεί από αυτήν την κρίση: τη Σομαλία, την Αιθιοπία και την Κένυα. Οι ομάδες των ΓτΚ διεξάγουν προγράμματα υγείας για την προστασία των τοπικών πληθυσμών, που έχουν επηρεαστεί από την ξηρασία.
> Στα ανατολικά της Κένυας, η περιοχή Dadaab, που απαρτίζεται από πληθυσμούς που εξαρτώνται κυρίως από την κτηνοτροφία και τη γεωργία, έχει επηρεαστεί σημαντικά από την ξηρασία. Η εισροή προσφύγων και η αύξηση των αιτημάτων για θέματα υγείας έχουν προκαλέσει “ρήγματα” στην προσφορά ιατρικής βοήθειας. Δεδομένης της κατάστασης , οι Γιατροί του Κόσμου ξεκινούν ένα πρόγραμμα, σε συνεργασία με την ένωση WAHA (Women and Health Alliance- Συμμαχία για τις γυναίκες και την υγεία), δίνοντας σημαντικότερη βάση στις γυναίκες και στα παιδιά κάτω των 5 ετών, που είναι η μερίδα του πληθυσμού που έχει επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση.
Η ένωση αυτή υποστηρίζει το νοσοκομείο της περιοχής Dadaab: Παρέχει ιατρική αποκατάσταση, πρόβλεψη φαρμάκων και ιατρικό υλικό, εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού κτλ Οι ομάδες των ΓτΚ υποστηρίζουν επίσης 10 κέντρα υγείας της περιοχής: Παρέχουν ιατρική αποκατάσταση, πρόβλεψη φαρμάκων και ιατρικό υλικό, εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού και των υπεύθυνων για την υγεία της κοινότητας σε θέματα μητρότητας και νηπίων, όπως και για την ανεύρεση φαγητού.
> Στην Αιθιοπία, ιατρικές ομάδες των ΓτΚ εργάζονται σε δύο στρατόπεδα προσφύγων στο Dolo Ado, στα σύνορα με τη Σομαλία, ώστε να εκτιμήσουν τις ιατρικές ανάγκες και να ξεκινήσουν ιατρικές και διατροφικές ενέργειες για την προστασία των Σομαλών προσφύγων και των πιο ευάλωτων τοπικών πληθυσμών. Εγκατεστημένοι στα περίχωρα των αγροτικών απομονωμένων χωριών του Bokolmayo και του Makaldida, αυτά τα δύο στρατόπεδα απαρτίζονται ήδη σήμερα από περισσότερα από 70.000 άτομα, παρόλα αυτά συνεχίζεται η έλευση νέων προσφύγων.
Καθώς καμία δομή υγείας δεν ήταν λειτουργική μέχρι σήμερα, εκτός των στρατοπέδων, οι ΓτΚ υποστηρίζουν τα κέντρα υγείας στις αγροτικές περιοχές της Malkadida και της Bokolmayo μέσω της πρόβλεψης φαρμάκων και του ιατρικού εξοπλισμού.
> Στη Σομαλία, ένα πρόγραμμα υγείας έχει ξεκινήσει στο Bossaso, στην περιοχή Puntland, για την προστασία των γυναικών και των παιδιών. Η δράση των ΓτΚ εφαρμόζεται σε πέντε κέντρα υγείας για «Μητέρες και παιδιά» που υπήρχαν ήδη, σε συνεργασία με τις αρχές και τις τοπικές οργανώσεις. Οι οργανώσεις διασφαλίζουν την πρόβλεψη των απαραίτητων φαρμάκων, των εμβολίων και του εξοπλισμού, την εκπαίδευση του προσωπικού και την μεταφορά αρμοδιοτήτων στις τοπικές δομές. Περίπου 10.000 έγκυες γυναίκες και 40.000 παιδιά κάτω των 5 ετών, που έχουν μεταφερθεί και ζουν στα στρατόπεδα στην καρδιά της πόλης, επωφελούνται από δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί τοπικά.