Οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις βλάπτουν το σύστημα Υγείας της Παλαιστίνης και περιορίζουν στο ελάχιστο την πρόσβαση  Και ενώ η ήδη επισφαλής κατάσταση στις δομές υγείας επιδεινώνεται συνεχώς οι Γιατροί του Κόσμου εντείνουν την δράση τους με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προς τον άμαχο πληθυσμό.

Δέκα μέρες μετά από την έναρξη   της επιχείρησης Protective Edge, το βάρος είναι ασήκωτο, περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι νεκροί , 1500 τραυματισμένοι – κυρίως πολίτες – και 18000 πολίτες εσωτερικά εκτοπισμένοι. Οι υπηρεσίες υγείας έχουν πληγεί  δραματικά από τις αεροπορικές επιθέσεις καθώς υφίστανται συνεχείς διακοπές ρεύματος.

” Οι περισσότερες περιπτώσεις ασθενών μας είναι γυναίκες και παιδιά ” αναφέρει ο Dr      Hosam Abw-Elwan, παθολόγος έκτακτης ανάγκης  των Γιατρών του  Κόσμου , “Μερικά σημαντικά φάρμακα έχουν αρχίσει να τελειώνουν και κανείς δεν ξέρει  πόσο τα αποθέματα μας θα διαρκέσουν “.

Κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργείου Υγείας της Παλαιστίνης οι Γιατροί του Κόσμου ετοιμάζονται να παρέχουν περαιτέρω ιατρική στήριξη με ιατρικές προμήθειες.  Δυστυχώς η ανθρωπιστική βοήθεια είναι προς το παρόν πολύ περιορισμένη εξαιτίας των συνεχών βομβαρδισμών.

Οι επαγγελματίες Υγείας συνεχίζουν το έργο τους , θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο καθώς τα νοσοκομεία και τα ασθενοφόρα αποτελούν στόχο αεροπορικών επιδρομών.

Με παρουσία στη Γάζα από το 2002 , οι Γιατροί του Κόσμου στηρίζουν 11 ιατρικά κέντρα στην περιοχή .

Βασισμένοι στη γνώση και την εμπειρία τους οι Γιατροί του Κόσμου παρέχουν εκπαίδευση παροχής φροντίδας έκτακτης ανάγκης   στους ντόπιους  πληθυσμούς (πρώτες βοήθειες , έκτακτη εκκένωση κτιρίων ) ώστε οι κοινότητες να μπορούν να παρέχουν πρώτες βοήθειες.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

reuters-gaza.jpg