Παρίσι, 1η Μαρτίου 2012

Ως απάντηση προς τις μετακινήσεις του πληθυσμού, οι ΓτΚ ξεκινούν μια επείγουσα ιατρική αποστολή για τους μετακινηθέντες πληθυσμούς στο εσωτερικό της χώρας και για τον απομονωμένο πληθυσμό στην περιοχή της Kidal. Αυτή η αποστολή πρόκειται να υποστηρίξει τις ήδη υπάρχουσες δομές υγείας.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Στις 3 Φεβρουαρίου 2012, οι ΓτΚ επέκτειναν τη δράση τους στην περιοχή Kidal στα περίχωρα της πόλης, με στόχο να επέμβουν στις περιφερειακές δομές υγείας. Επεκτείνοντας τη δράση τους, οι ΓτΚ προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των μετακινηθέντων πληθυσμών στο εσωτερικό, ενώ ο ανθρωπιστικός συναγερμός εστίαζε περισσότερο στις μετακινήσεις των προσφύγων προς τις γειτονικές χώρες όπως στην Αλγερία, στη Μαυριτανία και στο Νίγηρα. Έπειτα από τις μάχες γύρω από την Kidal, ένα μέρος της ομάδας των ΓτΚ εγκατέλειψε την πόλη στις 11 Φεβρουαρίου, συνοδεύοντας μια σαρανταριά οικογένειες που ήταν αποκλεισμένες.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΓτΚ

Σήμερα, εκτιμούμε ότι πάνω από 63.000 άτομα απαρτίζουν το μετακινηθέντα πληθυσμό (πηγή: OCHA – CICR). Οι Γιατροί του Κόσμου θεωρούν ότι η επανεργοποίηση του συστήματος υγείας είναι το κλειδί για την εφαρμογή μιας έκτακτης ιατρικής βοήθειας. Για τον Pierre Verbeeren, γενικό διευθυντή των ΓτΚ στο Βέλγιο, « οι δομές υγείας είναι ιδανικά τοποθετημένες ώστε να καλύψουν τις ιατρικές ανάγκες των μετακινηθέντων ή απομονωμένων πληθυσμών, με τη βοήθεια των κινητών μονάδων και με τη δική μας υποστήριξη. » 

> Στην περιοχή Kidal, οι ΓτΚ δεσμεύονται απέναντι στον πληθυσμό υποστηρίζοντας έξι περιφερειακές μονάδες υγείας, εκ των οποίων δύο πόστα υγείας οδηγήθηκαν κοντά στις κατασκηνώσεις των μετακινηθέντων στις περιοχές Aghuiel-hoc και Abanco. Το νοσοκομείο στην Kidal πρέπει να είναι εξοπλισμένο με μια οργανωμένη υπηρεσία έκτακτης ανάγκης που θα διαθέτει φαρμακείο, ένα λειτουργικό μπλοκ, αποθέματα νερού, τροφοδότηση με καύσιμα και τρόφιμα, ώστε να μπορεί η υπηρεσία να είναι αυτόνομη και να έχει την ικανότητα να θεραπεύσει γύρω στα 500 άτομα. Στις ζώνες οι οποίες είναι απομονωμένες από τις διαμάχες, οι ΓτΚ πρόκειται να προσφέρουν σε πάνω από 20.000 άτομα το ελάχιστο πακέτο υγείας, το οποίο περιέχει θεραπείες πριν και κατά τη διάρκεια της γέννας. Η διανομή περιέχει εργαλεία επεξεργασίας του νερού για 5 000 οικογένειες, όπως και την προετοιμασία μιας καμπάνιας εμβολιασμού MMR (κατά της ιλαράς) που προορίζεται για 10.000 παιδιά από 6 μηνών ως 15 χρονών. Οι ΓτΚ επιθυμούν να παρέχουν μια διατροφική βοήθεια και την ιατρική θεραπεία σε 200 μετανάστες που προέρχονται από από τις περιοχές της Αφρικής κάτω από τη Σαχάρα και οι οποίοι έχουν αποκλειστεί στην Kidal.

> Στη Burkina Faso, οι ΓτΚ προσφέρουν τη βοήθεια τους μέσω φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού για τη θεραπεία των προσφύγων από το Μαλλί, στην επαρχία του Soum, γύρω από τις περιοχές Nassoumbou, Koutougou και Djibo, όπου 5000 πρόσφυγες βρίσκονται υπό τη νοσηλεία των ομάδων και υπό τη παρακολούθηση των παραγόντων υγείας.

> Στη Μαυριτανία, οι ΓτΚ ξεκινούν μια διερευνητική απόστολή σε συνεργασία με την Οργάνωση των Απελαθέντων του Μαλλί στον καταυλισμό των προσφύγων της Fassala ώστε να εκτιμήσουν τις ιατρικές και ψυχολογικές ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών. Οι ΓτΚ καλούν τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του Μαλλί να εγγυηθούν την πρόσβαση των κινητών μονάδων στους πιο ευαίσθητους πληθυσμούς, στα απομακρυσμένα χωριά όπως και στους καταυλισμούς των μετακινηθέντων.
Οι ΓτΚ εκτιμούν ότι οι δομές υγείας της περιοχής Kidal δεν διαθέται παρά το 30% του τακκτικού εργατικού δυναμικού της, σαν να ήταν σε μια χρόνια έλλειψη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Η επιστροφή των ομάδων θεραπέιας θα επιτρέψει στο σύστημα υγείας να διασφαλίσει μιας πρώτης τάξης απάντηση στην ιατρική αναγκαιότητα.
Με στόχο τη διασφάλιση της πρόσβασης της ιατρικής βοήθειας στους αδύναμους πληθυσμούς, οι ΓτΚ δεσμεύονται ότι οι θεραπείες θα είναι δωρεάν εντός των καταυλισμών και ότι οι κινητές μονάδες υγείας στην περιοχή Kidal θα είναι παρούσες για μια περίοδο τουλάχιστον τριών μηνών. Οι ΓτΚ επιθυμούν τη θεμελίωση ενός διαλόγου με τις αρχές ώστε να μην υπάρχουν οικονομικά εμπόδια στην πρόσβαση της υγείας προς τις γυναίκες και τα παιδιά κάτω των 5 ετών.

 

Η χαρτογράφηση των δράσεων των ΓτΚ στο Μαλλί

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

map.jpg