Καθώς, μετά από δύο χρόνια συριακής διαμάχης, η κατάσταση επιδεινώνεται σταθερά, οι ΓτΚ ενισχύουν τις δραστηριότητές τους στο πεδίο σε συνθήκες επείγουσας αναγκαιότητας. Μετά τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίων αμάχων πληθυσμών στη Δαμασκό, η ΜΚΟ προσαρμόζει και αυξάνει τη βοήθειά της ώστε να αντιμετωπίσει ολοένα και περισσότερο κραυγαλέες ανάγκες.

Σύμφωνα με την ΕΟΣΙΒ (Ένωση Οργανισμών για τη Συριακή Ιατρική Βοήθεια), συνεργάτη των ΓτΚ στη Συρία, τουλάχιστον 1.506 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των 21 επιθέσεων του Αυγούστου, με τους αριθμούς να αυξάνονται καθημερινά. Οι ΓτΚ παρέχουν τώρα συγκεκριμένη αντιμετώπιση στους Συρίους συνεργάτες τους. «Αντιμετωπίζουμε αυξανόμενη ζήτηση σε ατροπίνη, για το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων με χημικά όπλα», εξηγεί ο Rafik Bedoui, ιατρικός συντονιστής του προγράμματος των ΓτΚ στη Συρία.

Η τραγική υγειονομική κατάσταση της Συρίας τα περασμένα δύο χρόνια έχει επίσης δημιουργήσει επείγουσες ιατρικές ανάγκες.

Πριν τον Οκτώβριο του 2012, οι ΓτΚ δούλευαν με Συρίους πρόσφυγες στις όμορες χώρες. Από τότε, η ΜΚΟ ενίσχυσε τις δράσεις της στο εσωτερικό της χώρας για να προσφέρει άμεση πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη στο Συριακό λαό. Σήμερα, λειτουργούν στη Συρία εννέα δομές πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης των ΓτΚ με 50 επαγγελματίες υγείας που παρέχουν φροντίδα.

Καθώς η πρόσβαση στον άμαχο πληθυσμό δυσχεραίνεται, οι ΓτΚ ανέπτυξαν ένα δίκτυο συνεργατών στις περισσότερες ζώνες συγκρούσεων. Δουλεύοντας «χέρι με χέρι» με επτά συριακές οργανώσεις, η οικονομική και υλική βοήθεια των ΓτΚ έχει τριπλασιαστεί σε ένα χρόνο.

Οι ΓτΚ βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης. Ιατρικά εφόδια επείγουσας ανάγκης (κιτ πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης, χειρουργείου, καισαρικής και απολύμανσης) είναι έτοιμα ή σε διαδικασία προετοιμασίας ώστε να ενισχυθεί η βοήθεια προς τους πληθυσμούς το συντομότερο δυνατόν.

Οι Γιατροί του Κόσμου υπενθυμίζουν ότι η συριακή διαμάχη προσμετρά ήδη περισσότερους από 100.000 νεκρούς και αναρίθμητους τραυματίες και ότι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ανέρχονται σε 4 εκατομμύρια και οι πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες σε 1,8 εκατομμύρια.

Όποιες και αν είναι οι επερχόμενες πρωτοβουλίες της διεθνούς κοινότητας, επιβάλλεται η επείγουσα παύση των εχθροπραξιών ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση σε όλους αυτούς τους πληθυσμούς που υποφέρουν. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •