20 Απριλίου 2015 – Τα δύο πρόσφατα τραγικά ναυάγια στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου πάνω από 1.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή, αναδεικνύουν με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη ανάληψης δράσης. Πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν προτού οι Ευρωπαϊκές αρχές λάβουν τα απαραίτητα μέτρα; Η Mare Nostrum, η «Θάλασσά μας», λίκνο των πολιτισμών, δεν πρέπει να μετατραπεί σε θαλάσσιο νεκροταφείο.

Οι Γιατροί του Κόσμου (ΓτΚ) ζητούν από τα 28 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν άμεσα δράση, προκειμένου να βρεθεί λύση για τους εκατοντάδες αυτούς ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους, οι οποίες δοκιμάζονται από πολυετείς συγκρούσεις, κυρίως χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, και να δώσουν τέρμα σε αυτές τις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την χώρα τους, την κοινότητά τους και την έως τώρα ζωή τους: η φτώχεια, η πείνα, οι διακρίσεις, η βία, ο πόλεμος, αλλά και η ελπίδα για την ελευθερία και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους. Πίσω από κάθε ένα από αυτά τα θύματα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα, οι τραγωδίες και η θέληση να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι πρόσφυγες ουσιαστικά εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Το κάνουν για να σώσουν τη ζωή τους, να ξεφύγουν από την φτώχεια, να βρουν ευκαιρίες που δεν υπάρχουν στην πατρίδα τους, να εκπαιδευτούν, να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά τους. Το κάνουν ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή, και με την προοπτική, πως ίσως κάποια μέρα να μπορέσουν να επιστρέψουν υπερήφανοι για την επιτυχία τους.

«Σήμερα, λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων εγκαταλείπει την πατρίδα του, χωρίς προοπτική επιστροφής. Οι πρόσφυγες αυτοί προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία και άλλες ακραίες συνθήκες. Γιατί να μην τους υποδεχθούμε, αντί να απαιτούμε από αυτούς να ρισκάρουν τις ζωές τους; Πώς μπορούμε να μην εξοργιζόμαστε όταν η Ευρώπη δεν μπορεί να οργανώσει έστω και μια επιχείρηση διάσωσης στη Μεσόγειο που να αξίζει να λέγεται έτσι; Οι ευρωπαίοι ηγέτες δίνουν την εντύπωση πως είναι ανίσχυροι μπροστά στα γεγονότα που εξελίσσονται (στη Μεσόγειο) – γεγονός εξαιρετικά σοβαρό. Η λύση δεν είναι στο χέρι των ανθρωπιστικών ΜΚΟ. Όμως, εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίσουν να χρονοτριβούν η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR) θα πρέπει να παρέμβει και να ηγηθεί των επιχειρήσεων διάσωσης. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τους άμαχους σε αυτές τις εμπόλεμες ζώνες. Είναι επιτακτική ανάγκη να τους παρέχουμε μεγαλύτερη προστασία, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη αδελφοσύνη» δήλωσε ο Thierry Brigaud, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου-Γαλλίας.

Η μετανάστευση αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Ας αλλάξουμε το μοντέλο. Ας σταματήσουμε να αντιλαμβανόμαστε το ζήτημα ως επίθεση. Ας το δούμε όπως αυτό που πραγματικά είναι, μια ευκαιρία.
Οι Γιατροί του Κόσμου εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιούνται με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστευτικών πληθυσμών. Οι Γιατροί του Κόσμου συνοδεύουν τους μετανάστες από τις χώρες προέλευσης τους, κυρίως το Αφγανιστάν, τη Συρία, χώρες της υπο-σαχάριας Αφρικής αλλά και αλλού, καθώς και κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών μέσω της Τουρκίας, της Αλγερίας και του Σαχέλ. Στην πορεία αυτή, οι Γιατροί του Κόσμου παρέχουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη και καταθέτουν τη μαρτυρία τους για τις επιπτώσεις στην υγεία που έχουν οι μεταναστευτικές πολιτικές των 28 Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γραφείο Τύπου: Aurélie Defretin – Lisa Veran 01 44 92 14 31/01 44 92 13 81 – 06 09 17 35 59 presse@medecinsdumonde.net

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •