1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τη μάχη κατά του HIV

Η Τανζανία έχει γίνει ένα από τα σημαντικότερα “σταυροδρόμια” για τη διακίνηση ναρκωτικών στην Αφρική

Τόπος “συναλλαγών” αλλά συγχρόνως και τόπος “κατανάλωσης”, η χώρα μετρά σήμερα πάνω από 25 000 χρήστες ναρκωτικών, που παίρνουν τη δόση τους μέσω ένεσης. Ένα νούμερο σε συνεχή αύξηση στις μεγάλες πόλεις και όπου η χρήση ηρωίνης μέσω ενέσεων διαδίδεται και συνεπώς μεταδίδεται και το HIV και η ηπατίτιδα.

Η επιδημία του HIV, κατά της οποίας οι ΓτΚ μάχονται εδώ και 18 χρόνια, αγγίζει εφεξής το 6,5% του πληθυσμού της Τανζανίας. Συγκεντρώνεται πρωτίστως σε ομάδες υψηλού κινδύνου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι χρήστες με ένεση. Σύμφωνα με την έρευνα (αγγλική εκδοχή) που έγινε από τους ΓτΚ (l’enquête (versionanglaise) menéeparMdM,) το 30% των αντρών και το 67% των γυναικών που παίρνουν τη δόση τους με ένεση έχουν μολυνθεί από τον ιό. Ενάντια σε αυτό το ποσοστό που δείχνει την ανησυχητική επικράτηση του ιού, οι ΓτΚ εδώ και ένα χρόνο ξεκίνησαν το πρώτο πρόγραμμα για τη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών μέσω ενέσεων στην Ανατολική Αφρική, στην πρωτεύουσα της Τανζανίας: Dares-Salaam.

Ένα χρόνο μετά την εκκίνηση αυτού του πιλοτικού προγράμματος και επ’ ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά του HIV, οι ΓτΚ ενώνονται με το φωτογραφικό πρακτορείο Magnum Photos για να παρουσιάσουν το Bongo Fever: ένα webdoc που έχει πραγματοποιηθεί από τον φωτογράφο ChienChi Chang που θα παρουσιαστεί την παραμονή της 1ης Δεκεμβρίου 2011.

Ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην εμπειρία των ΓτΚ που μάχονται κατά του HIV από τη δεκαετία του 80, και κυρίως στο Afghanistan, όπου ένα παρόμοιο πρόγραμμα εφαρμόστηκε στην Καμπούλ το 2006. Αύξηση του αριθμού των επωφελούμενων από το κέντρο των ΓτΚ, χρήση αποστειρωμένου υλικού από τους χρήστες, υποστήριξη στην εισαγωγή μεθαδόνης στο νοσοκομείο του Dares-Salaam: τόσα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που αποδεικνύουν την αποδοτικότητα των προγραμμάτων για τη μείωση των κινδύνων και για την αναγκαιότητα επέκτασης τους σε άλλες χώρες της Αφρικής. Ένα τοπικό εγχείρημα στο οποίο δεσμεύονται οι Γιατροί του Κόσμου, με πρώτο βήμα το διεθνές συνέδριο για το HIV και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στην Αφρική (ICASA), το οποίο θα λάβει χώρα στο AddisAbeba από τις 4 ως τις 8 Δεκεμβρίου 2011. Οι ΓτΚ θα πραγματοποιήσουν ένα συνέδριο που θα έχει τίτλο: « Κάντε ορατή και πολεμήστε μια κρυφή επιδημία: αποτελεσματικές απαντήσεις ενάντια στη μόλυνση και στη μετάδοση του HIV, μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών στην Αφρική».

Κατεβάστε τις φωτογραφίες ελεύθερα εν συναινέσει με τον φωτογράφο ChienChi Chang

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aorrDQgoqhI

Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά στο πρόγραμμα στην Τανζανία ή το συνέδριο στην πόλη Addis Abeba, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Florence Priolet / Agnès Varraine-Leca / Laure Antoine

01 44 92 14 31 / 14 32 / 15 23 – 06 09 17 35 59

infomdm@medecinsdumonde.net

www.medecinsdumonde.org

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •