H S. είναι κούρδισα που κατάγεται από το Δυτικό Ιράν. Οι Kούρδοι του Ιράν, αν και αγγίζουν αριθμητικά τα 7.000.000, δεν διατηρούν δικαιώματα όχι μόνο συμμετοχής στα κοινά, αλλά και πρόσβασης σε υγεία και εκπαίδευση. Πολίτες μοναρχικού καθεστώτος, απαξιωμένοι, περιθωριοποιημένοι και κυνηγημένοι σε τέτοιο βαθμό, που η όποια ανοιχτή διεκδίκηση θα φάνταζε πλάνο αυτοκτονίας. «Μεγάλωσα στερημένη από βασικές ελευθερίες όπως είναι η πρόσβαση στην εκπαίδευση, η ελευθερία της έκφρασης και του λόγου. Δεν ήθελα να συμβεί το ίδιο στην κόρη μου» απαντά όταν ερωτάται για τους λόγους που εγκατέλειψε την χώρα καταγωγής της.

Εκτός από την πολιτική καταπίεση η S υπέστη ενδοοικογενειακή βία από τον σύζυγο και πατέρα της κόρης της. Έτσι, πήρε τον δρόμο για την Ευρώπη, μαζί με την 8 ετών κόρη της. Μέσα από ένα δύσκολο και επίπονο ταξίδι κατάφερε να φτάσει στη Σάμο και λίγο αργότερα στην Αθήνα. Τα πράγματα δεν πήγαν πολύ καλά όμως, μιας και δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει στέγη για την ίδια και την κόρη της, με αποτέλεσμα την αστεγία. 

Οι υπάλληλοι του ξενώνα Α Step Forward αντικρίσαμε μια γυναίκα με κενό βλέμμα και καμία διάθεση για ζωή. Αν και δήλωνε λεκτικά ότι όλα αυτά τα υπέστη προκειμένου να προσφέρει ασφαλέστερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή στην κόρη της, εκείνη την περίοδο δεν μπορούσε να αναγνωρίσει τίποτα θετικό ούτε και στο πρόσωπο του παιδιού. Μια γυναίκα γεμάτη θυμό που δεν μπορούσε να εκφραστεί, γεμάτη ερωτήματα που δεν μπορούσαν να απαντηθούν, γεμάτη σκέψεις που δεν είχαν αποδέκτη. Έντονα διστακτική στο να μας εμπιστευτεί και να δεχτεί βοήθεια.

Για αρκετές ημέρες αρνούνταν να συμμετάσχει σε ομαδικές δραστηριότητες και να έρθει σε επαφή με το προσωπικό του ξενώνα. Αφότου πήρε τον χρόνο της, εξέφρασε την επιθυμία της να παρακολουθήσει κάποια μαθήματα. «Πρέπει να ξέρω τη γλώσσα αν θέλω να βρω δουλειά», μας είπε.

Έδειχνε να μας αφήνει να την πλησιάσουμε, αλλά δεν ήταν σε θέση να μας εμπιστευτεί ακόμα. Σταδιακά ξεκίνησε να παρακολουθεί σεμινάριο επαγγελματικού προσανατολισμού, πραγματοποίησε κάποιες συναντήσεις με την ψυχολόγο της δομής. Λίγο αργότερα ξεκίνησε να συμμετέχει στα focus groups της δομής και τις εξωτερικές δραστηριότητες που οργανώναμε. Ενισχύθηκε με νομικές παροχές, για την διευθέτηση της υπόθεσής της και με κοινωνικές παροχές, στα πλαίσια κοινωνικοποίησης και διασύνδεσης. Τόσο η ίδια, όσο και η κόρη της λάμβαναν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το ανοιχτό πολυϊατρείο των ΓτΚ. Επιπροσθέτως, η συμμετοχή της στα μαθήματα Αγγλικής γλώσσας και Η/Υ την εξόπλισαν με προσόντα, ενώ παράλληλα πέρναγε δημιουργικά τον χρόνο της. Με μεγάλη μας έκπληξη την ακούσαμε να λέει: «Δεν πίστευα ότι μια γυναίκα θα μπορούσε να παίζει μπάλα σε μια πλατεία, όπως κάνω εγώ τώρα», κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου του ξενώνα στο κέντρο της πόλης. Η ενθάρρυνση των επαγγελματιών, σε συνδυασμό με τη συναναστροφή της με άλλες γυναίκες, με παρόμοιες ιστορίες, την οδήγησαν στον δικό της επαναπροσδιορισμό. Η πλαισίωση του ξενώνα και των επαγγελματιών την βοήθησαν να ξαναεμπιστευτεί, να πιστέψει και πάλι στον εαυτό της και να θυμηθεί τον στόχο της. Δεν την βοηθήσαμε εμείς να βρει δύναμη, εκείνη έκανε το Επόμενο Βήμα δίνοντας δύναμη σε όσους τη ζήσαμε από κοντά, με την ιστορία της. Μας αγκάλιασε και την αγκαλιάσαμε, συμμετείχε σε δραστηριότητες, έκανε φίλους.

Αυτή τη στιγμή η S. ζει σε επαρχιακή πόλη με την κόρη της, ετοιμάζεται για τη συνέντευξή της στην Υπηρεσία Ασύλου και σχεδιάζει το μέλλον της και τα επόμενα Steps Forward…

 

eea-grands-a-step-forward

Το έργο “A step Forward” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Άσυλο και Μετανάστευση”, με φορέα υλοποίησης τους Γιατρούς του Κόσμου. Το πρόγραμμα “Άσυλο και Μετανάστευση”, ύψους 16,5 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EEA Grants) 2014 – 2021. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στη διασφάλιση της νομικής προστασίας, υποστήριξη και φροντίδα για τους πιο ευάλωτους αιτούντες άσυλο, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά. Ο Διαχειριστής Επιχορήγησης για το Πρόγραμμα “Άσυλο και Μετανάστευση” στην Ελλάδα είναι η ΣΟΛ Crowe σε συνεργασία με την HumanRights360. Περισσότερες πληροφορίες: https://www.asylumandmigration-eeagrants.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

20210429_144033