Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό σύστημα υγείας είναι δομημένο στη βάση της πλήρους ένταξης και της ισότιμης περίθαλψης, η πραγματικότητα δείχνει ότι άνθρωποι από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες παραμένουν στο περιθώριο της απρόσκοπτης πρόσβασης στην Υγεία.

Ο κύριος Χ.Ζ. ήρθε στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία πριν από 27 χρόνια, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και όπως πολλοί οικονομικοί μετανάστες, εργάστηκε για σχεδόν 27 χρόνια σε καθεστώς αδήλωτης εργασίας ως εργάτης γης σε επαρχιακή πόλη. Η σκληρή αγροτική εργασία του προκάλεσε δισκοκήλη και έπειτα από το χειρουργείο που έκανε, καλύπτοντας ο ίδιος τα έξοδα αφού δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα για την έκδοση ΑΜΚΑ, αναγκάστηκε να σταματήσει να εργάζεται. Δίχως οικογενειακό υποστηρικτικό περιβάλλον, κατέληξε να ζει δίχως στέγη με αποτέλεσμα τη σταδιακή επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του.

Κατά την περίοδο της καραντίνας, οι Γιατροί του Κόσμου φιλοξένησαν τον κ. Χ.Ζ. στο Υπνωτήριο Αστέγων και στη συνέχεια τον ενέταξαν στο πρόγραμμα υποστήριξης ευάλωτων ατόμων Τρίτης Ηλικίας, όπου με τη βοήθεια της Κοινωνικής Υπηρεσίας του προγράμματος, από τον Ιούλιο του 2021, ξεκίνησαν τη διαδικασία έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων και ΑΜΚΑ ώστε να μπορέσει λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα, μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας.

Καθώς όμως η γραφειοκρατία καθυστερούσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας και έπειτα από διπλή διάγνωση οσφυϊκής δισκοκήλης και κήλης κοιλιακού τοιχώματος στο Ανοικτό Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου, η κατάσταση της υγεία του κ. Χ.Ζ. φαινόταν να γίνεται κρίσιμη κάνοντας επιτακτική την ιατρική φροντίδα. Έτσι, οι Γιατροί του Κόσμου απευθύνθηκαν στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, το οποίο για ακόμα μια φορά, ανταποκρίθηκε στο αίτημα αναλαμβάνοντας τη χειρουργική επέμβαση, δωρεάν. Ο κ. Χ.Ζ. χειρουργήθηκε πριν λίγες μέρες και αφού έλαβε εξιτήριο, αναρρώνει στο Υπνωτήριο Αστέγων των Γιατρών του Κόσμου, αφήνοντας πίσω του χρόνια δυσφορίας και πόνου.

Οι Γιατροί του Κόσμου ευχαριστούν θερμά το Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Ανδρέα Καρταπάνη, καθώς και τον χειρουργό κ. Αλέξανδρο Ιαγμούρ, Διευθυντή Δ’ Χειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, για την έμπρακτη βοήθεια που προσέφεραν στη φροντίδα υγείας ενός συνανθρώπου μας.

 

pep-attikis
Το Υπνωτήριο Αστέγων των Γιατρών του Κόσμου στην Ακαδημία Πλάτωνος, λειτουργεί με συγχρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

mdmgreece202207