Από τις αρχές Απριλίου μέχρι και τον Μάιο οι Γιατροί του Κόσμου ενίσχυσαν την έναρξη και την λειτουργία του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων με τις ακόλουθες ενέργειες:

1.Παροχή τεχνικής υποστήριξης διαδικασιών ένταξης ωφελούμενων, εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας και αρμοδιοτήτων προσωπικού του Υπνωτηρίου στο ΚΥΑΔΑ

2.Δωρεά ιατρικών μηχανημάτων, αναλωσίμων και γενικού εξοπλισμού ιατρείου του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων

3.Ενημέρωση, Διασύνδεση και Παραπομπή του Πληθυσμού Αναφοράς μέσω του προγράμματος street-work

4.Παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας  και ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης με κινητή μονάδα, ιατρούς, νοσηλευτές και διασύνδεση με το Ανοικτό Πολυϊατρείο των ΓτΚ στην Αθήνα

5.Εθελοντική κάλυψη των θέσεων Φροντιστών Υπνωτηρίου σε καθημερινή βάση

 

Περιγραφή

Η περιγραφόμενη δράση των Γιατρών του Κόσμου για την ενίσχυση του νέου Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων του Δήμου Αθηναίων εκκίνησε μετά από σχετική πρόσκληση του Δήμου Αθηναίων για εθελοντική προσφορά στο Κέντρο Αστέγων από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Οι Γιατροί του Κόσμου ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση, στοχεύοντας στην έναρξη αποτελεσματικής λειτουργίας της νεοσύστατης δομής και στην άμεση ανακούφιση και προστασία του άστεγου πληθυσμού της πόλης εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού,  τόσο μέσα από την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας στους εξυπηρετούμενους της δομής όσο και υλικοτεχνικής υποστήριξης στο ΚΥΑΔΑ και στο Δήμο Αθηναίων.

Πριν την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου οι Γιατροί του Κόσμου, βασιζόμενοι στην εμπειρία που έχουν από την υλοποίηση προγραμμάτων υποδοχής και στέγασης ευάλωτων ομάδων για πάνω από 20 έτη καθώς και την πρόσφατη τεχνογνωσία που φέρουν από το Υπνωτηρίο Αστέγων παρείχαν σε έντυπη μορφή τις εσωτερικές διαδικασίες, τον κανονισμό λειτουργίας και την περιγραδή καθηκόντων των επαγγελματίων του Υπνωτηρίου μετά από σχετικό αίτημα του Προέδρου του ΚΥΑΔΑ. Παράλληλα επισκέφθηκαν το χώρο της δομής διατυπώνοντας τις προτάσεις τους για την τελική διαμόρφωση των συνθηκών ασφαλείας του χώρου πριν την έναρξη λειτουργίας και δώρησαν 40 κρεββάτια, 40 στρώματα, 1000 υπνόσακους, 200 πετσέτες και μπουρνούζια, 50 κουβέρτες, 1 εξεταστικό κρεβάτι ιατρείου, 1 παραβάν, 1 καρδιογράφο και όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την ολοκληρωμένη λειτουργία του ιατρείου.

Με την έναρξη λειτουργίας της δομής οι Γιατροί του Κόσμου παρείχαν μία ιατρική κινητή μονάδα και υγειονομικό προσωπικό (γιατρούς και νοσηλευτές) για την κάλυψη των αναγκών υγείας των εξυπηρετούμενων.

Η υγειονομική κάλυψη αρχικά αφορούσε στην πρόληψη, με τη λήψη ιατρικού ιστορικού, ζωτικών σημείων, και πραγματοποίηση κλινικής εξέτασης κατά τη διαδικασία υποδοχής των εξυπηρετούμενων  στο κέντρο, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι άνθρωποι την στιγμή που εισέρχονταν ήταν ελεύθεροι συμπτωμάτων που θα παρέπεμπαν σε λοίμωξη του αναπνευστικού (Covid19) και ήταν ελεύθεροι μολυσματικών ασθενειών που θα μπορούσαν να μεταδοθούν με την καθημερινή επαφή (πχ δερματοπάθειες).

Μεσοπρόθεσμος στόχος της ιατρονοσηλευτικής ομάδας ήταν η προαγωγή της υγείας των ωφελούμενων και η άμμεση αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων που είχαν παραμεληθεί από διάφορους κοινωνικούς παράγοντες.

Μακροπρόθεσμος στόχος της ομάδας ήταν η επανένταξη των ωφελούμενων στο σύστημα υγείας, η ενθάρρυνση τους μέσω της συμβουλευτικής για την φροντίδα του εαυτού και η υιοθέτηση συνηθειών που στοχεύουν την προσωπική ευεξία.

 

Σχεδιασμός

Λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες των εξυπηρετούμενων καθώς και την παρουσία άλλων οργανώσεων οι οποίες προσέφεραν ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες, οι Γιατροί του Κόσμου παρείχαν  τις υπηρεσίες τους αρχικά σε καθημερινή βάση 9.00-17.00 και από τις 20/4/2020 τρεις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή, 09.00-15.00). Το κλιμάκιο απαρτίζοταν από δύο νοσηλευτές (πλήρες ωράριο) και έναν γιατρό (μειωμένο ωράριο).

Οι εθελοντές των Γιατρών του Κόσμου που κάλυπταν τις θέσεις 3 φροντιστών, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους 7 ημέρες την εβδομάδα για την βάρδια 15:00-23:00, εξυπηρετώντας σε καθημερινή βάση παραπάνω από 80 στεγαζόμενους ανθρώπους.

Με συνέπη παρουσία, ο εκπρόσωπος της ομάδας πεδίου των ΓτΚ συμμετείχε στην εβδομαδιαία ενημερωτική/συντονιστική συνάντηση του ΚΥΑΔΑ. Αντίστοιχα τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής συμμετείχαν με συνέπεια στις 2 σχετικές συναντήσεις.

 

Αποτελέσματα δράσης Απρίλιος – Μάιος

Κατά την περίοδο παρουσίας του ιατρικού κλιμακίου των Γιατρών του Κόσμου με κινητή μονάδα στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, εξετάστηκαν 87 άτομα, και πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο 202 συνεδρίες. Από τα εξυπηρετούμενα άτομα, 77 ήταν άνδρες και 10 ήταν γυναίκες.

 

graphs-01

 

Aπό τους εξυπηρετούμενους 69 άτομα ήταν Έλληνες και 18 πολίτες άλλων χωρών. Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) προσκόμισαν 47 άτομα.

 

graphs-02

 

Από τους εξεταζόμενους 30 έπασχαν από χρόνια νόσο. Εξυπηρετούμενοι ασθενείς με αρτηριακή υπερτάση  βρέθηκαν 20 , με σακχαρώδη διαβήτη 9, και εξ΄αυτών 6 είχαν ιστορικό εμφράγματος μυοκαρδίου.

Έγιναν 21 παραπομπές για τακτικό έλεγχο από ιατρούς ειδικοτήτων στο Ανοιχτό Πολυιατρείο των Γιατρών του Κόσμου αλλά 6 δεν παρουστιάστηκαν στο προγραμματισμένο ραντεβού τους.

Πιο συγκεκριμένα 16 άτομα παραπέμφθηκαν σε Παθολόγο ,και 5 σε Καρδιολόγο.

Πραγματοποιήθηκε 1 επείγουσα παραπομπή με κλήση ΕΚΑΒ.

 

graphs-03

 

 

Προκλήσεις

Ασθενείς που προσήλθαν στο ιατρείο είχαν χαμηλή συμμόρφωση στις οδηγίες και τις συστάσεις των υγειονομικών μελών της ομάδας. Η συμπεριφορά αυτή εξομαλύνθηκε έπειτα από  επανειλημμένες συνεδρίες συμβουλευτικής, χτίζοντας δεσμούς εμπιστοσύνης με τον ασθενή, και δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο πλάνο σχετικά με την υγεία του. Η συνθήκη διαβίωσης στο δρόμο είναι ένας πολύ επικίνδυνος παράγοντας για την υγεία των άστεγων ατόμων, και συχνά παρατηρείται άτομα τα οποία διαβιούν σε επισφαλής συνθήκες να παραμελούν την φροντίδα του εαυτού. Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση της ομάδας με συνέπεια, γνήσιο ενδιαφέρον και ενσυναίσθηση για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών ήταν τα συστατικά που οδήγησαν στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους εξυπηρετούμενους.

 

Παράδοση Αρχείου και Αρμοδιοτήτων στο Προσωπικό του ΚΥΑΔΑ

Σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι του έργου ήταν η παράδοση των πεπραγμένων και του απαραίτητου υλικού στο Δήμο Αθηναίων και τους εργαζόμενους του ΚΥΑΔΑ για την βιώσιμη συνέχιση της παροχής υπηρεσιών στους εξυπηρετούμενους.

Αρχικά το προσωπικό των Γιατρών του Κόσμου μετέτρεψε σε φυσικό αρχείο, τα αρχεία των ασθενών που υπήρχαν στην ηλεκτρονική μας βάση δεδομένων, και τα τοποθέτησε στους ατομικούς φακέλους των εξυπηρετούμενων της δομής φιλοξενίας. Έτσι το προσωπικό του Δήμου Αθηναίων (νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί) θα μπορεί να ανατρέξει στον εκάστοτε φάκελο και να πληροφορηθεί για τις ενέργειες που είχαν γίνει ή έχουν προγραμματιστεί για τον εκάστοτε εξυπηρετούμενο.

Έπειτα, εφόσον ορίστηκε ο χώρος του ιατρείου στο κτίριο της δομής,  παραδόθηκε στις 19 Μαΐου, κατάλληλο και επαρκές υγειονομικό υλικό και εξοπλισμός (19/5/20) σύμφωνα με τις ανάγκες λειτουργίας,  ο οποίος εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία και την συνέχιση των υπηρεσιών υγείας για το επόμενο διάστημα.

Τέλος, τα μέλη της ομάδας των Γιατρών του Κόσμου συναντήθηκαν με το νοσηλευτικό προσωπικό του Δήμου Αθηναίων (20/5/2020) με σκοπό να τους ενημερώσουν για τα σημαντικά περιστατικά και τις ενέργειες που χρειάζονται ή έχουν προγραμματιστεί περαιτέρω. Έτσι εξασφαλίζεται η συνέχιση της φροντίδας των ωφελούμενων στοχεύοντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την υγεία του κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Οι Γιατροί του Κόσμου θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, να δέχονται παραπομπές και αιτήματα από το ΚΥΑΔΑ για την κάλυψη των αναγκών του άστεγου πληθυσμού της πόλης.

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •