Δελτίο Τύπου
«Γιατί όπου υπάρχουν παιδιά, υπάρχει λιακάδα»

Την Τρίτη 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, οι Γιατροί του Κόσμου και οι Εκδόσεις Παρισιάνου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, παρουσίασαν σε χώρο του ιδρύματος την αραβόφωνη έκδοση του παιδικού βιβλίου «Ένα Σπιτάκι για τη Σάλλυ» της συγγραφέως και εκπαιδευτικού Γιώτας Βάσση. Το παραμύθι, μέσω της ιστορίας του και με σεβασμό στην ευαίσθητη προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία των παιδιών όπου απευθύνεται, πραγματεύεται το προσφυγικό ζήτημα καθώς και το ζήτημα της αναγκαστικής μετανάστευσης ενώ ταυτόχρονα εξοικειώνει τα παιδιά με θέματα που αφορούν την ένταξη και τα δικαιώματά τους, μέσα από αξίες και αρετές όπως η φιλία, η συνύπαρξη, η συνεργασία και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα.
Μετά από πρωτοβουλία των Γιατρών του Κόσμου το παραμύθι μεταφράστηκε στα αραβικά ενώ οι Εκδόσεις Παρισιάνου προχώρησαν στην εκτύπωση των πρώτων 1000 αντιτύπων με σκοπό να διανεμηθούν σε αραβόφωνα παιδιά που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας στη χώρα, μεταφέροντάς τους έτσι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και την υπόσχεση για ένα καλύτερο και πιο φωτεινό μέλλον.

Η διανομή του παραμυθιού, το οποίο στην εκδήλωση παρουσίασε η Διευθύντρια Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού κυρία Σίσσυ Παπαθανασίου, θα λάβει χώρα τον επόμενο μήνα με αφετηρία τις δομές εντός Αττικής.

Η παιδίατρος – νεογνολόγος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Γιατρών του Κόσμου, κυρία Χαρά Τζιουβάρα δήλωσε: «Αυτό το υπέροχο βιβλίο, άθελά του, με μετέφερε με συγκίνηση στο προσφυγικό πεδίο, εκεί στην ανατολική άκρη της Ελλάδας μας, όπου βρέθηκα και εγώ με την οργάνωσή μας, στην προσπάθειά μας να περισώσουμε ζωές και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Έχοντας βιώσει πόλεμο, απόγνωση και κούραση χωρίς τέλος, οι πρόσφυγες με τα παιδιά τους, με πόνο ψυχής και γνωρίζοντας ότι μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ, αναζήτησαν ένα νέο σπιτικό. Τα παιδιά, που είναι και οι θεραπευτές όλων μας, γλύκαναν αυτήν την αναζήτηση. Το βιβλίο αυτό είναι ένα μικρό κόσμημα που γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες ενός ατελείωτου πολέμου, ένα πολύ ακριβό μάθημα ζωής».

Από τις εκδόσεις Παρισιάνου Η Μαργαρίτα Παπαηλιού-Παρισιάνου, διευθύνουσα σύμβουλος των Εκδόσεων Παρισιάνου, ανέφερε: «Σε καιρούς όπως οι σημερινοί, όπου αναβιώνουν η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός, ο φόβος για το ξένο και το διαφορετικό, το σημαντικότατο έργο των Γιατρών του Κόσμου για την ανακούφιση των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας πρέπει να βρει ακόμη περισσότερους αρωγούς. Παράλληλα, συγγραφικές προσπάθειες όπως αυτή της κ. Γιώτας Βάσση, που μέσω μιας γλώσσας αλληγορικής φέρνουν στο επίκεντρο το επώδυνο προσφυγικό ζήτημα, κρίνονται απαραίτητες και οι Εκδόσεις Παρισιάνου θεωρούν χρέος τους να τις στηρίζουν».

Η συγγραφέας Γιώτα Βάσση δήλωσε: «Ήθελα να γράψω μία τρυφερή ιστορία για παιδιά, ένα αισιόδοξο βιβλίο για τη δύναμη της φιλίας και τη ζωής, που να αφορμάται από την επώδυνη πραγματικότητα της προσφυγιάς. Τόσο τα παιδιά-πρόσφυγες όσο και τα παιδιά που ακούν ή βλέπουν εικόνες ξεριζωμού, θα βρουν κάτι δικό τους μέσα σε αυτό το βιβλίο. Η ζωή είναι μία περιπέτεια, ούτως ή άλλως, και βρίσκει τον τρόπο να συνεχίζεται… μας περιέχει και μας υπερβαίνει όλους μας. Αλλά τα παιδιά πρέπει να ζήσουν! Ο «πολιτισμός» που τα αντιμετωπίζει ως παράπλευρες απώλειες, αρνείται το μέλλον του. Στο βιβλίο, δίνω το αισιόδοξο μήνυμα της αγκαλιάς και την υπόσχεση της επιστροφής. Την αραβόφωνη έκδοση του βιβλίου που θα διανεμηθεί σε παιδιά-πρόσφυγες από τους Γιατρούς του Κόσμου την αντιλαμβάνομαι ως πράξη αλληλεγγύης, καθώς στην εποχή του ατομικισμού και της αδιαφορίας, της λήθης και του κενού, η εθελοντική προσφορά και η μέριμνα για όσους έχουν ανάγκη είναι έμπρακτη εκδήλωση του ενδιαφέροντος του ατόμου για την ομάδα, για την κοινότητα, για τον Άνθρωπο. Αυτό το ενδιαφέρον δείχνουμε κι εμείς με τη συνεργασία μας. Ας μην χάσουν τα παιδιά το χαμόγελο ή την εμπιστοσύνη τους στον άνθρωπο, ας μην χάσουν την ελπίδα».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες Γραφείο Τύπου

Νίκος Καλάκος 

Δήμητρα Κουτσαυλή

press@mdmgreece.gr communications@mdmgreece.gr info@mdmgreece.gr

Tel: 210-3213150

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •