Την Τρίτη 10.08.2021, οι Γιατροί του Κόσμου, βρέθηκαν στο πλευρό των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας, δείχνοντας την έμπρακτη συμπαράσταση τους, την ώρα μάλιστα που στην περιοχή ακόμα υπήρχαν διάσπαρτες φωτιές που έκαιγαν ό,τι είχε απομείνει. Από χωριό σε χωριό, πόρτα-πόρτα, μέσα στον πυκνό καπνό να δυσχεραίνει την αναπνοή, οι Γιατροί του Κόσμου με τις κινητές μονάδες τους, πρόσφεραν ιατρική βοήθεια και ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας. Προσφέρθηκαν μάσκες, κολλύρια, εισπνεόμενα και άλλα φάρμακα από τους γιατρούς της ομάδας, οι οποίοι, ταυτόχρονα, εξέταζαν τους πυρόπληκτους που είχαν ανάγκη. Την ίδια ώρα, Κοινωνικοί Λειτουργοί και Ψυχολόγοι, συζητούσαν μαζί τους προσπαθώντας να απαλύνουν τον πόνο τους.

Γνώρισα τους Γιατρούς του Κόσμου, πριν από περίπου 20 χρόνια, όταν ακόμα έκανα τα πρώτα μου βήματα στη δημοσιογραφία ως ρεπόρτερ. Έκτοτε παρακολουθούσα τις δράσεις τους, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που μέλη της οργάνωσης των ΓτΚ μου είχαν παραχωρήσει συνέντευξη σε διάφορα σημαντικά γεγονότα. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, διέκρινα την έμπρακτη συμπαράσταση τους σε ανθρώπους που την είχαν ανάγκη, την παροχή άμεσης βοήθειας, την εντιμότητα και την αξιοπιστία τους, το ήθος και την αποτελεσματικότητα των μελών της οργάνωσης, η οποία προωθεί συναισθήματα αλληλεγγύης και έχει αντικειμενικά αναγνωριστεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας.

– Δήμητρα Α.

Στην αποστολή των ΓτΚ στην Εύβοια, όχι ως δημοσιογράφος πλέον, αλλά υπό το πρίσμα των Κοινωνικών Επιστημών, ούσα τελειόφοιτη φοιτήτρια της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και της Ψυχολογίας (Université de Strasbourg-SCG), φόρεσα το μάχιμο γιλέκο και βρέθηκα εθελοντικά μαζί τους στο πεδίο. Πρώτος σταθμός της αποστολής μας ήταν το Κέντρο Υγείας της Ιστιαίας, και στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στα χωριά της περιοχής: Μαντούδι, Αγία Άννα, Παππάδες, Ελληνικά, Αγιοβότανο, Αρτεμήσιο, Ασμήνι, Κεφάλες, Νέα Σιννασός, Βουτάς, Κοκκινομηλιά, Κρυονερίτης, Μηλιές. Συναντήσαμε και συνομιλήσαμε με ανθρώπους σοκαρισμένους από την καταστροφή που υπέστησαν, με θυμωμένους ανθρώπους που κοιτώντας κατάματα τη φωτιά αισθάνθηκαν μόνοι και αβοήθητοι την ώρα που πάλευαν να τη σβήσουν και να περισώσουν ό,τι σώζεται από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας, με ανθρώπους απελπισμένους που αγωνιούσαν για την επόμενη μέρα, καθώς οι επαγγελματικές δραστηριότητες στον τόπο τους έγιναν στάχτη. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ρυτινοσυλλέκτες, ρετσινοπαραγωγοί, μελισσοκόμοι, ξυλουργοί, καλλιεργητές, αγρότες, κτηνοτρόφοι.

Πιστοί στη θεμελιώδη αρχή τους: ‘Όπου υπάρχουν άνθρωποι’, οι Γιατροί του Κόσμου, εκτός από την επείγουσα ιατρική και ψυχοκοινωνική παροχή βοήθειας, εκτίμησαν και κατέγραψαν τις ανάγκες της περιοχής, με σκοπό να υλοποιηθούν στο πολύ άμεσο μέλλον δράσεις που θα παράσχουν συνεχή ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα στους πυρόπληκτους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

MdM-GR-Evoia-Wildfires-5690