Η κα. L.I. είναι μια μητέρα πέντε παιδιών από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό που πρόσφατα ήρθε στην Ελλάδα ώστε να ξεφύγει από την ενδοοικογενειακή βία που ασκούσε ο σύζυγός της για πολλά χρόνια. Ακολουθώντας το μακρύ δρόμο της προσφυγιάς, κατέληξε στη δομή φιλοξενίας της Λέσβου.

Προσήλθε στο γραφείο της Ψυχολόγου μας ύστερα από παραπομπή από την ΜΚΟ που την εκπροσωπεί νομικά. Πιο συγκεκριμένα, η L.I παρακολουθείται από το Ιατρικό κλιμάκιο των ΓτΚ εξαιτίας πιθανών εγκεφαλικών κακώσεων / προβλημάτων από τα χτυπήματα της μητριάς της με ξύλο στο κεφάλι. Ωστόσο η κακοποίηση δεν σταμάτησε εκεί. Ο άντρας και πατέρας των παιδιών της την χτυπούσε επανειλημμένα και έτσι αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα της, παίρνοντας μαζί της τα δυο από τα πέντε της παιδιά. Βασικό θέμα ήταν τα προβλήματα μνήμης της και οι έντονες εξάρσεις θυμού, ως μέρος της συμπτωματολογίας της ψυχικής διαταραχής της.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες του κλιμακίου, ύστερα από συνεννόηση με τον γενικό γιατρό, έχουν προγραμματιστεί εξετάσεις και παραπομπές στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, για παροχή δευτεροβάθμιας περίθαλψης καθώς και προσωπικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης για την μείωση των έντονων συμπτωμάτων που της προκαλούν καθημερινή δυσφορία.

 

Το έργο με τίτλο: «Υπηρεσίες ΠΦΠ, ΣΑΥ και ΨΚΥ στο Καρά Τεπέ και το νέο ΚΥΤ Λέσβου», χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και υλοποιείται από τους Γιατρούς του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία. Το τρέχον έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το έργο στοχεύει στη διατήρηση και αύξηση της πρόσβασης σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης (ΠΦΠ), σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας (ΣΑΥ) και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης (ΨΚΥ) στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν στη Λέσβο.

Αυτό θα επιτευχθεί με τη συνέχιση της λειτουργίας των Υπηρεσιών ΠΦΠ, ΣΑΥ και ΨΚΥ στο Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Μυτιλήνης που βρίσκεται στο Καρά Τεπέ (KT) και στο νέο ΚΥΤ Λέσβου (Προσωρινή Δομή Μαυροβούνι).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

MdM GR - 10 - Lesvos