Σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που προκάλεσε η πανδημία, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας ανέπτυξαν δράση επείγουσας ανταπόκρισης στις συνθήκες της πανδημίας και άμεσης υποστήριξης ηλικιωμένων στην περιοχή της Αθήνας, ήδη από το 2020 και συνεχίζει και για το 2021.

Η δράση περιλαμβάνει τρία μέρη:

Α. Παροχή ιατρικής συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης μέσω τηλεφώνου

Αποτελείται από την παροχή υπηρεσιών ιατρικής συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης μέσω τηλεφώνου σε ηλικιωμένους άνω των 60 ετών, χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον. Η βασική ιδέα είναι να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους να περιορίζοντας τις πιθανότητες έκθεσης στον κορονοϊό, καθώς συχνά υποφέρουν από άλλες χρόνιες ασθένειες (π.χ. διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.λπ.). Η ομάδα αποτελείται από γιατρό- παθολόγο με ειδίκευση στην γεροντολογία, νοσηλευτή, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό-επικοινωνούν μαζί τους τηλεφωνικά, τους ενημερώνουν για τις υπηρεσίες που προσφέρονται, η γιατρός δίνει ιατρικές συμβουλές, ενώ η ψυχολόγος και η κοινωνικός λειτουργός τους υποστηρίζουν, προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαταραχών που σχετίζονται με την απομόνωση, όπως η κατάθλιψη.

Β. Παράδοση φαρμάκων κατ’ οίκον

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, συλλέγονται πληροφορίες σχετικά με τις ανάγκες σε φαρμακευτική αγωγή χρόνιων παθήσεων. Η κοινωνικός λειτουργός αναλαμβάνει τη διασύνδεση των ωφελούμενων με άλλες υπηρεσίες, καθώς και να τους διευκολύνει, μιας και πολλοί από αυτούς δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές διαδικασίες. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις, αυτοί οι άνθρωποι είναι άποροι και μέχρι τώρα εξυπηρετούνταν από το δίκτυο των κοινωνικών φαρμακείων, στο οποίο δεν έχουν πλέον πρόσβαση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι Γιατροί του Κόσμου παρέχουν οι ίδιοι τα φάρμακα και τα παραδίδουν από πόρτα σε πόρτα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας. Ο οδηγός και ο νοσηλευτής έχουν αναλάβει αυτό το κομμάτι. Με αυτόν τον τρόπο, τα φάρμακα παρέχονται σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη και μειώνεται η πιθανότητα να έκθεσης στον κορονοϊό κατά τη μετάβασή τους και την αναμονή στην ουρά των φαρμακείων.

Γ. Εφαρμογή της “Διαδικτυακής Συντροφιάς”

Στο πλαίσιο των καινοτομιών που απαιτούνται λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνουμε ακόμη στην Ελλάδα καθώς και παγκοσμίως, οι Γιατροί του Κόσμου εφάρμοσαν ένα νέο πρόγραμμα με τίτλο “Διαδικτυακή Συντροφιά”. Ο άμεσος στόχος είναι να δημιουργηθούν «εικονικές» ομάδες (10 έως 20 συμμετέχοντες) υπό την καθοδήγηση ψυχολόγου και γιατρού. Δεν πρόκειται για θεραπευτικές ομάδες, αλλά για παρέες και ομάδες συζήτησης που προσπαθούν να σπάσουν την απομόνωση που δημιουργήθηκε κυρίως από τον αποκλεισμό, αλλά και από τους γενικούς περιορισμούς της τρίτης ηλικίας. Τα μέλη της ομάδας συναντιούνται διαδικτυακά δύο φορές την εβδομάδα, συζητούν τις καθημερινές τους σκέψεις αλλά και ιατρικά θέματα και συμβουλές που σχετίζονται με τις ανάγκες της συγκεκριμένης ομάδας, ειδικά σχεδιασμένες από την γιατρό και την ψυχολόγο που παρακολουθούν την ομάδα. Η εφαρμογή που χρησιμοποιείται είναι απλή, κατάλληλη για ηλικιωμένους (ταμπλέτες αφής με μεγάλο εικονίδιο και σύνδεση δύο βημάτων). Ο απώτερος στόχος είναι να δοκιμαστεί η λειτουργικότητα των λύσεων που θα μπορούν να είναι χρήσιμες μετά το τέλος της πανδημίας κορονοϊού.

 

THI_TIMA -Logos

Η υλοποίηση του προγράμματος συγχρηματοδοτείται από την Ελληνική Πρωτοβουλία Καναδά και το Κοινωφελές Ίδρυμα ΤΙΜΑ.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1631863998400