Περιστατικό σπαστικής παράλυσης που παρακολουθείται από την παιδίατρο Ekaterina Shtukkert, του Παιδιατρικού ιατρείου στο Πολυϊατρείου Αθήνας.

Η ιστορία του πρόσφυγα είναι συχνά μια ιστορία κοινωνικού αποκλεισμού και μοναξιάς. Τα παιδιά όμως σπάνια το γνωρίζουν αυτό. Ίσως γιατί είναι αθώα και πιστεύουν ειλικρινά στις δυνάμεις τους. Θέλουν να είναι μέρος του κόσμου, να είναι μέλος της ομάδας, θέλουν να μάθουν την χαρά της συμμετοχής. Και έτσι πρέπει να είναι.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ ένα 5χρονο αγόρι με βαρύ χρόνιο νόσημα, υπέρταση και καταρράκτη, το οποίο ήθελε πολύ να κάνει γυμναστική στο σχολείο χωρίς περιορισμούς, μαζί με όλα τα παιδιά της τάξης…

Και ο σημερινός μας πρωταγωνιστής θέλει πολύ να είναι μέλος της ομάδας. Όμως, παλεύει σχεδόν μόνος του με τις κινητικές δυσκολίες. Και ρωτάει την μητέρα του, γιατί δεν μπορεί να το καταφέρει. Έχει καλό επίπεδο κατανόησης και αυτό επιβαρύνει την ψυχολογία του σε μεγάλο βαθμό.

Παλεύει με σπαστική παράλυση και δυσκολία βάδισης. Φυσικοθεραπευτές στο παράρτημα Νοσοκομείου Παίδων θέλουν να τον στηρίξουν αλλά δεν έχουν μεταφραστή. Έχει ένα σημείωμα με παράκληση για διερμηνεία, αλλά ποιος θα μεριμνήσει να βρεθεί μεταφραστής;

Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Το παιδί έχει νάρθηκες ποδός, οποίοι είναι ακατάλληλοι και μπορούν να προκαλέσουν κατακλίσεις. Οι κατάλληλοι, βέβαια, είναι πανάκριβοι, με κόστος περίπου 700 ευρώ. Χρειάζεται σύμφωνα με τις οδηγίες ειδική οπίσθια περπατούρα γιατί με την παραμικρή προσπάθεια να περπατήσει κουράζεται. Και αντιλαμβάνεται πλήρως την ευαλωτότητά του. Γεγονός σπάνιο για τόσο μικρή ηλικία..

Η συνεχής ανάπτυξή του μαρτυρά ολοένα και περισσότερο τη δυσκολία μεταφοράς του σε βρεφικό καρότσι. Παρείχαμε στη μητέρα ένα αναπηρικό αμαξίδιο ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνησή του. Είναι μια προσπάθεια να τον στηρίξουμε, να δώσουμε κουράγιο στην οικογένεια, να ενθαρρύνουμε το παιδί ότι θα τα καταφέρει. Του δείξαμε σχετικά βίντεο στο youtube για άλλα παιδιά με σπαστική παράλυση. Όμως, δεν είναι αρκετό αυτό.

Επιβάλλεται κατάλληλο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και ενδυνάμωσης, είναι αναγκαία η ένταξή του σε κατάλληλο πρόγραμμα σχολείου, διαφορετικά το παιδί θα έχει και άλλα προβλήματα και θα καταλήξει μόνιμα στο αναπηρικό αμαξίδιο, λόγω σταδιακής απώλειας μυϊκής δύναμης.

 

Mother-child-mega-logos-tr

Το Παιδιατρικό Τμήμα του Ανοικτού Πολυιατρείου υποστηρίζεται μέσω του προγράμματος «Μητέρα & Παιδί» που στοχεύει στην διασφάλιση της προσβασιμότητας εγκύων, μητέρων και παιδιών στις υπηρεσίες υγείας και έχει χορηγό την ελληνική εταιρεία ΜΕΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Α.Ε.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

©MdM Greece - 5387