Ο προσφυγικός καταυλισμός του Καρά Τεπέ δημιουργήθηκε το 2015 προκειμένου να φιλοξενήσει τις χιλιάδες των προσφύγων που κατέφθαναν τότε καθημερινά στην Λέσβο. Υπήρξε ένας από τους λίγους, πρότυπους χώρους φιλοξενίας προφέροντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Μετατράπηκε σύντομα σε χώρο φιλοξενίας των πιο ευάλωτων νεοαφιχθέντων, ένα καμπ που φιλοξενούσε οικογένειες και ανθρώπους με αυξημένες ανάγκες και προβλήματα υγείας.

Οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον χώρο από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Από τo 2015 μέχρι σήμερα, οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ με καθημερινή παρουσία εντός του χώρου, έχουν περιθάλψει κυριολεκτικά χιλιάδες ασθενείς και έχουν πραγματοποιήσει χιλιάδες ιατρικές συνεδρίες και συναντήσεις συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Ο προσφυγικός καταυλισμός του Καρά Τεπέ δεν υπάρχει πια. Δεν καταστράφηκε βίαια και ξαφνικά όπως η Μόρια, οι πόρτες του κλείνουν δια παντός και βάση σχεδίου. Μέχρι τις 30.04 και οι τελευταίοι κάτοικοι θα έχουν εκκενώσει την δομή. Όπως είχε υποσχεθεί το υπουργείο, το κλειδιά του χώρου παραδίδονται στην δημοτική αρχή, η οποία προτίθεται να επαναχρησιμοποιήσει τον χώρο. Οι πρώτοι κάτοικοι έχουν ήδη μεταφερθεί στον νέο προσωρινό καταυλισμό στο Μαυροβούνι.

Ευχόμαστε ειλικρινά ο δήμαρχος να αξιοποιήσει τον χώρο προς όφελος των κατοίκων του νησιού, όπως υποσχέθηκε.

Εμείς, ως ΓΙΑΤΡΟΙ του ΚΟΣΜΟΥ, παραμένουμε στην Λέσβο, παραμένουμε όπου υπάρχουν ανάγκες, υπάρχουμε όπου υπάρχουν άνθρωποι.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

©Γιατροί του Κόσμου - 7572