Οι Γιατροί του Κόσμου συμμετέχουν στο φεστιβάλ Refugee Week το οποίο θα πραγματοποιηθεί φέτος για δεύτερη φορά στην Ελλάδα από τις 19 – 25 Ιουνίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.
Η φετινή θεματική είναι η Συμπόνια και οι Γιατροί του Κόσμου συμμετέχουν στο Φεστιβάλ με την έκθεση φωτογραφίας “Покидаю / Leaving behind”, παρουσιάζοντας φωτογραφικό υλικό και αφηγήσεις από το έργο τους στην Ουκρανία όπου παραμένουν στο πεδίο μέχρι σήμερα, περισσότερο από ένα χρόνο. Πρόκειται επί της ουσίας για μια έκθεση από 32 φωτογραφίες με κύριο θέμα την Αποστολή των Γιατρών του Κόσμου στην Ουκρανία και στα σύνορα Ουκρανίας / Ρουμανίας.
Η έκθεση είναι online και ανοιχτή για το κοινό. Μπορεί να περιηγηθεί όποιος επιθυμεί διαδικτυακά στον σύνδεσμο https://refugeeweek.gr/2023/05/12/leaving-behind/ Μέσα από τη ματιά του διακεκριμένου φωτογράφου Γιάννη Γιαννακόπουλου, οι φωτογραφίες έχουν έντονο αφηγηματικό χαρακτήρα και αποτυπώνουν όλα όσα οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας είδαν, βίωσαν έντονα και έγιναν μάρτυρες στην Ουκρανία. Ο φωτογραφικός φακός επικεντρώθηκε πολλές φορές στα παιδιά, τις γυναίκες και την Τρίτη ηλικία, την ευαίσθητη αυτή πλευρά των ομάδων που αποτελούν τον υπ’ αριθμό 1 στόχο (ηθελημένο ή μη) των σύγχρονων τραγωδιών που βιώνει η ανθρωπότητα.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των δωρεάν προβολών ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ (LOOP) του Refugee Week Greece – Compass Films, θα προβληθούν Το Ταξίδι και Τα παιδιά που ναυαγούν στη στεριά των ΓτΚ:
Το Ταξίδι
Σκηνοθεσία: Γιάννης Βάκρινος
Synopsis: Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για τους πρόσφυγες και τη δράση των Γιατρών του Κόσμου σε Λέσβο, Χίο και Ειδομένη «αφιερωμένο σε όλους όσους δεν ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους».
Διάρκεια: 11:44
Έτος: 2015
Γλώσσα: Ελληνικά και Αγγλικά
Τοποθεσία: Ελλάδα
Ο Γιάννης Βάκρινος είναι filmmaker με εξειδίκευση στο ντοκιμαντέρ. Τα τελευταία χρόνια σκηνοθετεί σειρές τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ για την COSMOTE TV (Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι, Κληρονόμοι της Μνήμης κ.α.) . Έχει δημιουργήσει digital campaigns και micro- documentaries προβάλλοντας το έργο ΜΚΟ αλλά και επιχειρήσεων από το χώρο της ενέργειας και της τεχνολογίας (Motor Oil, Microsoft Hellas, Γιατροί του Κόσμου, Vodafone Foundation). Το πρώτο πρότζεκτ που ανέλαβε σαν σκηνοθέτης και παραγωγός ήταν το 2012 όταν δημιούργησε το διαδραστικό ντοκιμαντέρ Portraits of Greece in Crisis που φιλοξενήθηκε στην 4η Athens Biennale και στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το 2015, ασχολήθηκε με την προσφυγική κρίση, σκηνοθετώντας το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ “Το Ταξίδι” για λογαριασμό των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.
Παιδιά που ναυαγούν στη στεριά
Σκηνοθεσία: Παύλος Αβαγιανός (digaPictures/ Avagianos)
Synopsis: Παιδιά πρόσφυγες…Παιδιά μόνα…Ασυνόδευτα ανήλικα, κοινωνική συνηγορία/ Unaccompanied minors advocacy spot. Παιδικότητα που χάνεται στο πέρασμα. Τραύμα λόγω απώλειας της οικογένειας. Θύματα βιαιοπραγιών και trafficking, κίνδυνος σοβαρών ασθενειών, υπάρχουν παιδιά που ναυαγούν στη στεριά.
Διάρκεια: 1:09
Έτος: 2016
Γλώσσα: Ελληνικά και Αγγλικά
Τοποθεσία: Ελλάδα
O Παύλος Αβαγιανός εργάζεται περισσότερα από 25 χρόνια στο χώρο της οπτικοακουστικής παραγωγής ως ανεξάρτητος δημιουργός ή μέσα από τη εταιρεία του digaPictures. Έχει συμμετάσχει πανελλαδικά (ως διευθυντής φωτογραφίας, παραγωγός, σκηνοθέτης, μοντέρ ) σε πανελλαδικές παραγωγές κυρίως στον τομέα της διαφήμισης , του ντοκιμαντέρ και της τηλεόρασης. Έχει συνεργαστεί με διεθνείς media, Μουσεία και μη κερδοσκοπικούς φορείς, Πανεπιστήμια, εταιρείες και κρατικούς φορείς.
Ημέρες προβολών
- Δευτέρα 19.06 (19:00 – 22:00)
- Τρίτη 20.06 (12:00 – 14:00)
- Τετάρτη 21.06 (12:00 – 17:00)
Η συνεχής προβολή θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του TAF, στο Μοναστηράκι (Νορμανού 5).
Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας μέσα από την συμμετοχή τους στο Refugee Week επιδιώκουν να μοιραστούν με την κοινή γνώμη κοινές αλήθειες και κοινές πρωτοβουλίες και να τονίσουν τη σημασία και τις αξίες της ισότητας και της πολυπολιτισμικότητας. Σκοπός των Γιατρών του Κόσμου είναι η περαιτέρω ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη σκληρή πραγματικότητα την οποία βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο και η ανάληψη πρωτοβουλιών για ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο αύριο.
Ελάτε να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε την έννοια της Συμπόνιας στην πράξη.