Οι Γιατροί του Κόσμου θα συνεχίσουν το έργο τους για τρία χρόνια επιβλέποντας ένα πρόγραμμα για την προώθηση των δικαιωμάτων των Παιδιών του Δρόμου, το οποίο περιλαμβάνει καλύτερη πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ 28‰
ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ 70.7
ΔΑΑ 0.708; ΣΕΙΡΑ 112/17
ΑΕΠ/ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗ ($) 1,207
Νοέμβριος 2011
ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ
Νοέμβριος. Νωρίς το πρωί στις 27 Οκτωβρίου, σε μια απομονωμένη πράσινη και ήρεμη περιοχή στο μέσο του Καΐρου, η ησυχία γρήγορα γέμισε με φωνές, γέλια και θόρυβο από τα παιδιά που παίζουν. Συνοδευόμενα από τους κοινωνικούς τους λειτουργούς, περίπου 70 Παιδιά του Δρόμου γρήγορα μαζεύτηκαν γύρω από τα τραπέζια που βρίσκονται στον κήπο.
Σε κάθε τραπέζι, τα παιδιά συμμετείχαν σε μια δραστηριότητα που αναφερόταν σε ένα συγκεκριμένο ιατρικό θέμα όπως η υγιεινή, η διατροφή, η αυτοεκτίμηση, τα δικαιώματα του παιδιού, η εξάρτηση ή το κάπνισμα. Χρησιμοποιώντας τεχνικές της Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας (ΠΕΕ) όπως το παιχνίδι, οι κοινωνικοί λειτουργοί επικεντρώθηκαν στην ενημέρωση των παιδιών για διάφορα ιατρικά μηνύματα.
Ο 13χρονος Ahmed ήταν πολύ ενθουσιασμένος σε αυτό που συμμετείχε: «Μου άρεσε γιατί τώρα ξέρω καινούργια πράγματα. Έμαθα ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία και ότι αυτό προκαλεί κακές αρρώστιες όπως ο καρκίνος».
196 ΠΕΕ συναντήσεις με 1218 παιδιά
Αυτή η ΠΕΕ δράση που οργανώθηκε από τους Γιατρούς του Κόσμου στο Κάιρο ήταν το πιο σημαντικό μέρος μιας εμπειρίας πολλών μηνών που περιελάμβανε δραστηριότητες σχετικά με την ΠΕΕ και την υγεία, και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με 6 αιγυπτιακές ΜΚΟ που ασχολούνται με τα Παιδιά του Δρόμου. Από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2011, σε 196 ΠΕΕ συναντήσεις συμμετείχαν 1218 παιδιά. Κοινωνικοί λειτουργοί τοπικών ΜΚΟ εκπαιδεύτηκαν από τους Γιατρούς του Κόσμου ΠΕΕ, σχετικά με το πως παρουσιάζεται η ενημέρωση για ιατρικά μηνύματα στα Παιδιά του Δρόμου.
Ο Sali, ο οποίος δούλεψε για εννιά χρόνια στην Caritas, μια από τις συνεργαζόμενες ΜΚΟ των Γιατρών του Κόσμου, βλέπει πολύ θετικά αυτή τη συνεργασία: « Τώρα κάνω τις ΠΕΕ δραστηριότητες για τα παιδιά εγώ ο ίδιος. Οι ΓτΚ μού έδωσαν πολλές πληροφορίες και με βοήθησαν σε όλα τα θέματα που αφορούν την υγεία γιατί δεν είμαι γιατρός». Σαν αποτέλεσμα τα παιδιά φαίνεται να έχουν υιοθετήσει αρκετές καλές πρακτικές. Το ίδιο ισχύει και για τον 12χρονο Khalid ο οποίος «άρχισε να διδάσκει άλλα παιδιά όσον αφορά αυτά που είχε μάθει κατά τη διάρκεια των ΠΕΕ δραστηριοτήτων».
Ένα μικρό θεατρικό έργο έκλεισε τη ΠΕΕ δράση. Το έργο ήταν αποτέλεσμα δουλειάς 18 Παιδιών του Δρόμου και έξι κοινωνικών λειτουργών που εκπαιδεύτηκαν και υποστηρίχτηκαν από τρεις επαγγελματίες του θεάτρου. Όλοι τους συμμετείχαν σε ένα τετραήμερο θεατρικό εργαστήρι που οργανώθηκε από τους Γιατρούς του Κόσμου τον Σεπτέμβριο. Για τέσσερεις μέρες, τα παιδιά και οι κοινωνικοί λειτουργοί έμαθαν πώς να κινούνται μέσα στο χώρο, πώς να χρησιμοποιούν το σώμα τους και πώς να επικοινωνούν με τους άλλους στη σκηνή. Επίσης εκπαιδεύτηκαν στην αφήγηση ιστοριών και στον αυτοσχεδιασμό. «Έμαθα να μη δείχνω την πλάτη μου στον κόσμο, να μη γελώ στη σκηνή» λέει ο 12χρονος Ahmad που συμμετείχε στο εργαστήρι.
Για αυτά τα παιδιά, οι θεατρικές δεξιότητες είναι τα νέα τους εργαλεία για να εκφράσουν τους εαυτούς τους και να εξηγήσουν τις ειδικές τους ανάγκες. Το να μιλούν για τον εαυτό τους δεν είναι πάντα εύκολο λόγω των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης και των διάφορων ψυχολογικών προβλημάτων που δημιουργούνται από αυτό το περιβάλλον. Η 14χρονη Aya εξηγεί: «Στην αρχή αισθανόμουν αμήχανα αλλά μετά απαλλάχθηκα από την αμηχανία μου». Για τα παιδιά και τους κοινωνικούς λειτουργούς, η προετοιμασία του θεατρικού έργου ήταν επίσης μια μεγάλη ευκαιρία να δουλέψουν ως ομάδα. Όπως λέει η Hanaa, διευθύντρια της ΜΚΟ Mawa: «δουλέψαμε μαζί για μια καλή παράσταση. Μου άρεσε ο συνδυασμός πάνω στη σκηνή παιδιών και κοινωνικών λειτουργών από διαφορετικές ΜΚΟ».
Και το τελικό αποτέλεσμα ήταν επιτυχές! «Στην αρχή φοβόμουν γιατί σκεφτόμουν ότι το έργο ήταν κακό και δεν θα άρεσε στους θεατές. Αλλά στο τέλος ήταν καλό και οι θεατές χειροκρότησαν. Όταν είδα τον κόσμο ευτυχισμένο, έγινα και εγώ χαρούμενος. Ένιωσα μέσα μου βαθιά χαρούμενος» περιγράφει ο Khalid, ένα από τα Παιδιά του Δρόμου που έπαιξε στο έργο. Το έργο ήταν εμπνευσμένο από τις ίδιες τις ιστορίες των Παιδιών του Δρόμου. Παρουσίασε πως τα παιδιά αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στη ζωή τους, με την οικογένειά τους ή με τις συνθήκες διαβίωσης στους δρόμους. Το έργο επίσης εξέφρασε την ελπίδα τους να επανενταχθούν στην κοινότητα μέσω μιας ΜΚΟ. Γέλια και χειροκροτήματα ακούστηκαν σε όλη την παράσταση και τα παιδιά αγκάλιασαν στο έργο τα ιατρικά μηνύματα. «Η ενημέρωση τους έμεινε» δήλωσε μια κοινωνική λειτουργός.