Ξεκινήσαμε την εκστρατεία ¨Δικαίωμα μας να θεραπεύουμε¨, για την υποστήριξη των εργαζομένων στην υγεία που είναι «αντιρρησίες συνείδησης» 

Οι Γιατροί του Κόσμου (Ισπανίας) ξεκίνησαμε την καμπάνια ¨Διακαίωμα μας να θεραπεύουμε¨ για να προσχωρήσουν επαγγελματίες της υγείας στο κίνημα κατά του αποκλεισμού των λαθρομεταναστών από την ιατρική περίθαλψη. Έχουμε βάλει σε εφαρμογή μία δράση για την κινητοποίηση των πολιτών ενάντια σε ένα νόμο που αφήνει, από την 1η Σεπτεμβρίου, εκτός του δημόσιου συστήματος υγείας τους μετανάστες που δεν έχουν άδεια παραμονής. Η εκστρατεία στο διαδίκτυο, www.derechoacurar.org, ζητάει υποστήριξη από τους πολίτες σε αυτή την αντίθεση του τομέα υγείας απέναντι στο νόμο αρ. 16/2012.

Με αυτή την πρωτοβουλία, θέλουμε να συνεισφέρουμε στην κίνηση που έχει ξεκινήσει η Ισπανική Οργάνωση Οικογενειακής και Κοινοτικής Ιατρικής (SEMFYC) στις 10 Ιουλίου και έχει ήδη συμπεριλάβει 1300 επαγγελματίες που είναι αντίθετοι στον ιατρικό αποκλεισμό.

Η πρωτοβουλία, που αρχικά απευθυνόταν στους λεγόμενους οικογενειακούς γιατρούς, εξαπλώθηκε σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες, όπως νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό…. «συγκεκριμένα, αφορά σε ένα κίνημα του ιατρικού κόσμου ενάντια σε ένα μέτρο που επηρεάζει την επαγγελματική ηθική. Θέλουμε να ενεργήσουμε σαν ένα μέσο ώστε το ιατρικό προσωπικό να επανακτήσει το δικαίωμά του να θεραπεύει όλους τους ανθρώπους που το χρειάζονται, ανεξάρτητα από τη γραφειοκρατεία», εξηγεί ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ισπανίας, Àlvaro Gonzàlez.

Γι’ αυτό έχουν προωθηθεί διάφοροι τρόποι επικοινωνίας όπως κάρτες, βίντεο, αυτοκόλλητα και φωτογραφίες για τα κοινωνικά δίκτυα. Συνολικά, η καμπάνια υποστηρίζεται ήδη από ιατρικές κοινότητες, επαγγελματικούς συνδέσμους και ΜΚΟ.

Η συνεισφορά των πολιτών στην κίνηση αυτή

Η πρωτοβουλία αυτή επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους πολίτες με τη βοήθεια των εκπροσώπων των ιατρικών επαγγελμάτων υπέρ του δικαιώματος στην υγεία. Στο διαδίκτυο μπορεί ο κάθε πολίτης να βρει μία κάρτα-πρότυπο ώστε να καθοδηγήσει το γιατρό του πως μπορεί κι αυτός να αντιτεθεί στον αποκλεισμό των μεταναστών από την υγεία.

Έτσι, από μία σελίδα στο διαδίκτυο μπορεί να συμπληρώσει κανείς μία κάρτα απευθυνόμενη στην υπουργό υγείας για να εκφράσει την αντίθεσή του στον αποκλεισμό των μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής από την ιατρική περίθαλψη, καθώς και να διαδώσει την αντίθεση του στον αποκλεισμό και στη μεταρρύθμιση που γίνεται στην υγεία.

Ηθική υποχρεώση

Η πρόσβαση στην υγεία για όλους χωρίς διακρίσεις είναι ένα δικαίωμα αναγνωριμένο νομικά και σε εθνικο και σε διεθνές επίπεδο. Από τον όρκο του Ιπποκράτη μέχρι την υιοθέτηση της Διακύρηξης της Γενεύης, το 1948, στο ιατρικό επάγγελμα έχει εκφραστεί μέσα από τον κώδικα δεοντολογίας η υποχρέωση των γιατρών να προστατεύουν την υγεία χωρίς κανενός είδους διάκριση.  

Η συνθήκη της Λισαβώνας της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης (World Medical Asociation) για τα δικαιώματα των ασθενών αναφέρει: «Όταν η νομοθεσία, ένα κυβερνητικό μέτρο ή οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός ή διοίκηση αρνείται αυτά τα δικαιώματα στον ασθενή, το ιατρικό προσωπικό οφείλει να διερευνήσει τον κατάλληλο τρόπο ώστε να τα διασφαλίσει και να τα καθιερώσει.»

Πέρα απάυτή την προϋπόθεση, προσκαλούμε τα άτομα που εργάζονται στον τομέα της υγείας (ιατρικό ή διοικητικό προσωπικό) να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον αποκλεισμό των πιο ευάλωτων ανθρώπων από την υγεία, ειδικά των μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής. «Το εργατικό δυναμικό στην υγεία μπορεί και οφείλει να έχει μάθει ότι η περίθαλψη είναι κάτι πολύ παραπάνω από δέσμευση, είναι ένα δικαίωμα που οφείλουμε να μπορούμε να ασκήσουμε χωρίς όρια», είπε ο  Álvaro González.

Οι Γιατροί του Κόσμου (Ισπανίας) θεωρούμε ότι η μεταρρύθμιση αποτελεί μία σημαντική οπισθοχώρηση σε όρους κοινωνικών δικαιωμάτων και απορρίπτουμε κάθε επιχείρημα για την υιοθέτηση αυτού του μέτρου. «Οι μετανάστες δεν έρχονται στην Ισπανία για να εκμεταλλευτούν την κάλυψη του κοινωνικού και ιατρικού συστήματος», υποστηρίζει ο Álvaro González. «Είναι αμέτρητες οι έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι μετανάστες χρησιμοποιούν λιγότερο τις ιατρικές υπηρεσίες απ΄ότι ο ισπανικός πληθυσμός».  

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •