Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια Σύροι εξαρτώνται από ένα συνοριακό πέρασμα που κινδυνεύει να κλείσει
• Οι Γιατροί του Κόσμου καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ανανεώσει τις διατάξεις του διασυνοριακού ψηφίσματος της 10ης Ιουλίου για τουλάχιστον 12 μήνες, ώστε να διασφαλιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια στον Συριακό πληθυσμό
• Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε επισιτιστική βοήθεια, βασικά φάρμακα και βασικά ανθρωπιστικά αγαθά
• Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η σοβαρή ξηρασία, η αύξηση των τιμών των τροφίμων και τα έντεκα χρόνια πολέμου αφήνουν τη Συρία σε κρίσιμη κατάσταση
7 Ιουλίου 2022 – Οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων της Συρίας εξαρτώνται από την κρίσιμη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Κυριακή 10 Ιουλίου, σχετικά με την ανανέωση των διατάξεων του διασυνοριακού ψηφίσματος, το οποίο εξασφαλίζει την ανθρωπιστική πρόσβαση σε περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους στο βόρειο τμήμα της χώρας που αντιμετωπίζει ήδη έντεκα χρόνια καταστροφικού πολέμου.
Το Διεθνές Δίκτυο των Γιατρών του Κόσμου ζητά την εγγυημένη ανανέωση αυτού του διασυνοριακού ψηφίσματος για τουλάχιστον άλλους δώδεκα μήνες, ώστε να διασφαλιστεί ότι εκατομμύρια Σύριοι θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε επισιτιστική βοήθεια, βασικά φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
“Δεν μπορούμε να συζητάμε για το αν θα κρατήσουμε ή όχι ανοιχτό ένα συνοριακό πέρασμα, όταν οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στη βόρεια Συρία εξαρτώνται από αυτό”, λέει ο Hakan Bilgin, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος των ΓτΚ Τουρκίας.
Τι θα συμβεί αν δεν υπάρχει πρόσβαση για ανθρωπιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα της χώρας;
• Δεν θα υπάρχουν ιατρικές προμήθειες
Η πρόσβαση είναι απαραίτητη για την παράδοση ιατρικών και χειρουργικών προμηθειών. Αυτά τα είδη υγείας είναι ζωτικής σημασίας για τον πληθυσμό που ζει στη βορειοδυτική Συρία, 2,8 εκατομμύρια εκ των οποίων είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι και ζουν σε καταυλισμούς ή άτυπους οικισμούς χωρίς επαρκή υγειονομική περίθαλψη. Επιπλέον, οι ΜΚΟ δεν μπορούν να προμηθευτούν τα περισσότερα βασικά φαρμακευτικά προϊόντα και εμβόλια χωρίς τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, ειδικά όταν ο «ανθρωπιστικός χώρος» συρικνώνεται και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας εξακολουθούν να αποτελούν στόχο.
Η έλλειψη διαθεσιμότητας και πρόσβασης σε ιατρικές προμήθειες, η έλλειψη ειδικευμένου Συριακού υγειονομικού προσωπικού, η πρόσβαση σε εξειδικευμένη εκπαίδευση και οι ανεπαρκείς υποδομές έχουν καταστήσει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη ως μια από τις πιο σημαντικές πρόκλησεις στη Συρία.
• Δεν θα υπάρχει φαγητό
Μόνο το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) παρέχει τρόφιμα σε 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μήνα. Εάν δεν ανανεωθεί το φήφισμα για τις διασυνοριακές διελεύσεις, οι προμήθειες αυτές θα επαρκούν μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022. Αργότερα, ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα μείνουν χωρίς επισιτιστική βοήθεια στη βορειοδυτική Συρία. Πέρυσι, περισσότερα από 9.500 φορτηγά πέρασαν στη Συρία μέσω του διασυνοριακού περάσματος Bab al-Hawa με επισιτιστική βοήθεια, φάρμακα και αγαθά για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών.
• Δεν θα υπάρχουν δράσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων
Εκτός από την επισιτιστική βοήθεια και τη βοήθεια στέγασης που διατίθενται μέσω των οργανισμών του ΟΗΕ μέσω αυτής της διασυνοριακής διέλευσης, το ψήφισμα επιτρέπει επίσης τη δυνατότητα του ΟΗΕ να στηρίζει οικονομικά προγράμματα και εταίρους σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση μέσω του διασυνοριακού ανθρωπιστικού ταμείου του ΟΗΕ για τη Συρία (SCHF). Εάν το ψήφισμα δεν ανανεωθεί, πολλές Συριακές ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες είναι οι κύριοι αποδέκτες του ταμείου, θα σταματήσουν να δραστηριοποιούνται.
Από τέσσερις συνοριακές διαβάσεις σε μία
Αν η διευρυμένη διασυνοριακή πρόσβαση ήταν ζωτικής σημασίας πέρυσι, σήμερα είναι ακόμη πιο κρίσιμη. Η σύγκρουση στην Ουκρανία, η αύξηση των τιμών των τροφίμων, η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων επτά δεκαετιών και ένας συνεχιζόμενος πόλεμος εδώ και έντεκα χρόνια έχουν σήμερα σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην επισιτιστική ασφάλεια σε ολόκληρη τη χώρα.
Με την έγκριση της απόφασης 2165 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) το 2014, εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στη βορειοδυτική Συρία μπόρεσαν να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία συντονίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Το ψήφισμα αυτό επέτρεψε τέσσερα συνοριακά περάσματα, τα οποία ωστόσο μειώθηκαν σε ένα μόνο το 2020: το πέρασμα Bab al-Hawa, το οποίο αποτελεί σήμερα τη μοναδική εναλλακτική λύση. Αυτό το πέρασμα παρέχει μια σύνδεση μεταξύ της επαρχίας Ιντλίμπ και της Τουρκίας και επιτρέπει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία.
Την ερχόμενη Κυριακή 10 του μηνός, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει για να αποφασίσει για το μέλλον της απόφασης 2165 που λήγει και να εξασφαλίσει έτσι ή όχι την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.
Το κλείσιμο των συνόρων παραβιάζει το διεθνές δίκαιο
Το Διεθνές Δίκτυο των Γιατρών του Κόσμου καταγγέλλει ότι το κλείσιμο των συνόρων και των συνοριακών διαβάσεων παραβιάζει τις ανθρωπιστικές αρχές και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και απειλεί τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που εξαρτώνται από την εξωτερική ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωσή τους.
Μετά από έντεκα χρόνια συγκρούσεων, ο αριθμός των Σύρων που εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο: 14,6 εκατομμύρια (έξι εκατομμύρια είναι γυναίκες και 5,5 εκατομμύρια παιδιά). Στη βορειοδυτική Συρία ο αυξανόμενος αυτός αριθμός ανέρχεται πλέον σε 4,1 εκατομμύρια, 700.000 άτομα περισσότερα από πέρυσι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Η ανθρωπιστική ανταπόκριση που παρέχεται από τον ΟΗΕ πέρα από αυτά τα σύνορα αποτελεί το 80% της επισιτιστικής βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία. Ούτε οι παρεμβάσεις των ΜΚΟ, ούτε οι διασυνοριακές επιχειρήσεις είναι προς το παρόν ικανές να εγγυηθούν αυτή την αναγκαία βοήθεια.
Το Διεθνές Δίκτυο των Γιατρών του Κόσμου καλεί τους κυβερνητικούς εκπροσώπους τους και ειδικότερα τους πρέσβεις της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να υποστηρίξουν τη διασφάλιση της ανθρωπιστικής πρόσβασης στη Συρία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ