Οι συνυπογράφοντες, πραγματοποιώντας συνάντηση στο 5ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Υγείας Μεταναστών και Εθνικών Μειονοτήτων του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Δημόσιας Υγείας (EUPHA) που διεξήχθη στη Σχολή Δημόσιας Υγείας της Ανδαλουσίας (Ισπανία), από τις 9 μέχρι τις 12 Απριλίου 2014, υιοθετούν την ακόλουθη δήλωση:

Τη στιγμή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν πολιτικές λιτότητας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η κοινότητα της δημόσιας υγείας να εκφράζεται υπέρ των φτωχών και των περιθωριοποιημένων. Μεταξύ τους συμπεριλαμβάνονται πολλοί μετανάστες, οι οποίοι για διάφορους λόγους είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι αυτή την περίοδο.

• Πρώτον, οι πολιτικές λιτότητας έχουν ως συνέπεια πολλοί άνθρωποι, μετανάστες ή μη, να αντιμετωπίζουν επιδείνωση των ήδη κακών συνθηκών διαβίωσής τους, με αρνητικές επιπτώσεις για την ψυχική τους υγεία και ευημερία. Οι μετανάστες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι καθώς συχνά αναλαμβάνουν εργασίες που κανένας άλλος δεν είναι διατεθειμένος να κάνει, συμπεριλαμβανομένων κακοπληρωμένων, επισφαλών και επικίνδυνων εργασιών.  

• Δεύτερον, όσοι είναι ήδη ευάλωτοι,  υποφέρουν περισσότερο από τις περικοπές στις υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες.

Μεταξύ τους συμπεριλαμβάνονται πολλοί μετανάστες, που μπορεί να έχουν προϋπάρχοντα προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας ως αποτέλεσμα συνθηκών πριν  κατά τη διάρκεια ή και μετά τη μετανάστευση, και τώρα αντιμετωπίζουν μειωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες.

• Τρίτον, ορισμένες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει την οικονομική κρίση για να μειώσουν το δικαίωμα πρόσβασης  στις υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες, με στόχο ορισμένες φορές συγκεκριμένα τους μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, με προφανείς επιπτώσεις για την υγεία τους.

• Τέταρτον, σε ορισμένες χώρες οι αυξανόμενα αυστηροί περιορισμοί στους μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, που περιλαμβάνουν μεγάλες περιόδους κράτησης σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις αποτελούν μια σοβαρή απειλή για την ψυχοσωματική τους υγεία.

• Πέμπτον, σε ορισμένες χώρες παρατηρούμε αύξηση της ξενοφοβίας, που οδηγεί σε διακρίσεις και βία κατά των μεταναστών και εθνικών μειονοτήτων, ειδικά των Ρομά, με αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους, αυξάνοντας τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση σε αναγκαία και επαρκή υγειονομική περίθαλψη.

Καλούμε όλες τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της υγείας των μεταναστών και των εθνικών μειονοτήτων στην Ευρώπη και, ειδικότερα, να υπάρξουν ενδείξεις ότι θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όπως προκύπτει  από το Διεθνές Σύμφωνο για τα Κοινωνικά, Οικονομικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη έτσι ώστε να διασφαλίσουν το δικαίωμα όλων να απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ψυχικής και σωματικής υγείας, και συγκεκριμένα την υποχρέωση να μην αρνούνται ή να περιορίζουν την ισότιμη πρόσβαση σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και των μειονοτήτων, κάτι που τονίζεται στη Γενική Παρατήρηση αριθ. 14 της Επιτροπής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων, με σκοπό την αναγνώριση της συμβολής όλων, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των εθνικών μειονοτήτων, στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Γρανάδα, 12η Απριλίου, 2014

CarlosArtundoPurroyΠρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής

AllanKrasnikΠρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής

MaríaLuisaVázquezΑναπληρώτρια Πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής

 

Ο σύνδεσμος για την υπογραφή σας:

http://www.eupha-migranthealthconference.com/?page_id=1766

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •