Δελτια τυπου - 16.02.2023

Θρηνουμε την απωλεια 4 μελων μαΣ απο το σεισμο

Σύσσωμη η οικογένεια των Γιατρών του Κόσμου διεθνώς θρηνεί για την απροσδόκητη και αιφνιδιαστική απώλεια τεσσάρων συναδέλφων που έχασαν τη ζωή τους στο σεισμό της Τουρκίας –  Συρίας.

Ο αγαπητός μας συνάδελφος, συντονιστής του προγράμματος για τη Συρία Dr. Mohamad Shahin, και η οικογένειά του, έχασαν τη ζωή τους στο Hatay. Οι αγαπητοί μας συνάδελφοι, Ziad Salim, Zahia Elomer και Osama Elabod έχασαν τη ζωή τους στο Αφρίν της Συρίας.

Το γραφείο των ΓτΚ-Τουρκίας στην Αντιόχεια έχει κατεδαφιστεί. Το Χάταϊ και η Αντιόχεια είναι πολύ δύσκολο να προσεγγιστούν. Οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού μας, κοιμούνται έξω στην παγωνιά. Το προσωπικό των ΓτΚ-Τουρκίας βρίσκεται στο πεδίο με σκηνές. Η ανώτερη διοίκησή μας και η κινητή ιατρική μας ομάδα από τη Σμύρνη κατάφεραν να φτάσουν στην Αντιόχεια αργά τη Δευτέρα, την ημέρα του σεισμού, για να υποστηρίξουν τους ασθενείς και το προσωπικό, ενώ όλο και περισσότερες ομάδες βρίσκονται καθ’ οδόν.

Μετά τους σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου 2023, προκαλώντας τουλάχιστον 30.000 επιβεβαιωμένους θανάτους και επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία, οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν την απρόσκοπτη πρόσβαση σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη καθώς και την άμεση χρηματική βοήθεια που απαιτείται στις πληγείσες περιοχές για να σωθούν ζωές και να παρασχεθεί βασική υποστήριξη στα θύματα.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (οι κυβερνήσεις της Τουρκίας, της Συρίας,  ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα) πρέπει να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο θάνατος των συναδέλφων μας αποτελεί οδυνηρό πλήγμα για όλα τα μέλη της οργάνωσης ανά τον κόσμο. Βαθιά συλλυπητήρια σε όλους όσων οι ζωές ανατράπηκαν από αυτή την απερίγραπτη τραγωδία.