Δελτια τυπου - 19.07.2024

ΚανειΣ δεν ειναι ασφαληΣ στη Γαζα

Στη σκιά των εντεινόμενων ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, 13 ΜΚΟ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στη διεθνή κοινότητα για την καταπάτηση κάθε κανόνα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου 

Καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα εντείνονται, 13 κορυφαίες ΜΚΟ αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για την παρεμπόδιση της βοήθειας που παρακωλύει τις ανθρωπιστικές τους επιχειρήσεις 

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας έχει κλιμακωθεί δραματικά, οδηγώντας τον θύλακα σε ακόμη βαθύτερα επίπεδα καταστροφής. Η επίθεση στις 14 Ιουλίου εναντίον σχολείου του ΟΗΕ που χρησιμοποιείται ως καταφύγιο στο Νουσεϊράτ, καθώς και η σφαγή του Αλ Μαουάσι, στην αποκαλούμενη “ασφαλή ζώνη”, και του Αλ Σάτι στην Πόλη της Γάζας στις 13 Ιουλίου είναι οι πιο πρόσφατες επιθέσεις εναντίον αμάχων εν μέσω της εντατικοποίησης των ισραηλινών βομβαρδισμών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. 

Η ανθρωπιστική καταστροφή βαθαίνει, ενώ τα εμπόδια για την παροχή βοήθειας παραμένουν εξαιρετικά σοβαρά

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέες δήθεν “εντολές εκκένωσης” του Χαν Γιουνίς και της Πόλης της Γάζας, προκαλώντας επιπλέον βίαιες μαζικές μετακινήσεις και συμπιέζοντας περαιτέρω τους Παλαιστίνιους σε μικρότερες, ασφυκτικά γεμάτες περιοχές που δεν διαθέτουν τους πόρους για να υποστηρίξουν την ανθρώπινη ζωή. Ως αποτέλεσμα, η ανθρωπιστική καταστροφή βαθαίνει, ενώ τα εμπόδια για την παροχή βοήθειας παραμένουν εξαιρετικά σοβαρά.

Οι πρόσφατες εξελίξεις επιδεινώνουν την ανθρωπιστική καταστροφή, ενώ οι οργανώσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια από τη συνέχιση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο έδαφος. Στην ανθρωπιστική ανασκόπηση από τη Γάζα που δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουλίου, 13 ΜΚΟ παρέχουν ακριβή εικόνα των τεράστιων εμποδίων που δυσχεραίνουν την ανθρωπιστική μας ανταπόκριση στην περιοχή.

ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Οι ΜΚΟ αναφέρουν ότι η είσοδος της βοήθειας στη Γάζα έχει δυσχεράνει σοβαρά από τη μεγάλη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα στις αρχές Μαΐου. Τα νότια περάσματα είναι είτε πλήρως αποκλεισμένα είτε μη διαθέσιμα από υλικοτεχνική άποψη λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας. Οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων, η Première Urgence Internationale, η Mercy Corps, η Save the Children, η Care, Handicap International και ActionAid αναφέρουν ότι τόνοι άκρως αναγκαίας βοήθειας, που προορίζονταν να παραδοθούν μέσω της νότιας οδού, έχουν εγκλωβιστεί για εβδομάδες, μερικές φορές και για μήνες. Η παράδοση βοήθειας σε όλο το βόρειο τμήμα παραμένει περιορισμένη: ενώ η διοχέτευση αγαθών από το Αμάν στη Βόρεια Γάζα δεν θα έπρεπε να διαρκεί περισσότερο από 6 ώρες, η Oxfam χρειάστηκε 5 εβδομάδες για να εισέλθουν 1.600 δέματα τροφίμων στη Βόρεια Γάζα.

Με ανησυχητικά παραδείγματα, εξηγούμε πώς η μετακίνησή μας για να φτάσουμε σε όσους έχουν ανάγκη μέσα στη Λωρίδα της Γάζας είναι επισφαλής και περιορισμένη: στρατιωτικοί έλεγχοι του ανθρωπιστικού προσωπικού που παρακολουθείται μέσω καμερών ή drones στα ισραηλινά σημεία ελέγχου, απαιτήσεις να ενημερώνουμε τις ισραηλινές αρχές για τις μετακινήσεις μας ακόμη και εντός των υποτιθέμενων “ανθρωπιστικών ζωνών”, ενώ οι μετακινήσεις του προσωπικού ανθρωπιστικής βοήθειας γίνεται με κάρα γαϊδουριών λόγω της έλλειψης καυσίμων.

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-

©Mohammed Zaanoun Μια Παλαιστίνια κοιτάζει από ψηλά την καταστροφή ενός πύργου κατοικιών που βομβαρδίστηκε από ισραηλινά αεροπλάνα. Αποτελείται από δέκα ορόφους και φιλοξενεί 70 οικογένειες

ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Η αγωνία μας για τη ζωή του προσωπικού μας κορυφώνεται, καθώς η ασφάλεια των ανθρώπων μας δεν είναι εγγυημένη ούτε καν εντός των ανθρωπιστικών εγκαταστάσεων. Η δολοφονία υπαλλήλου των ΓτΚ και η υποχρέωση των ΓτΚ και των ΓΧΣ να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις υγείας λόγω των ισραηλινών επιθέσεων και των λεγόμενων “εντολών εκκένωσης” είναι τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα της έλλειψης σεβασμού των ευθυνών των εμπλεκόμενων σε συγκρούσεις μερών για τη διασφάλιση της προστασίας των ανθρωπιστικών αποστολών.

Μετά από 9 μήνες καταστροφικού πολέμου, είναι εξαιρετικά επείγον τα τρίτα κράτη να αναγνωρίσουν την αποτυχία τους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους για τη διασφάλιση του σεβασμού του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου στη Γάζα, και να ασκήσουν επιτέλους ουσιαστική πίεση στα συγκρουόμενα μέρη για την επίτευξη άμεσης και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός, που είναι ο μόνος τρόπος για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την προστασία και διάσωση ζωών στη Γάζα.