Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Επιδημία Mpox
Δελτια τυπου - 05.09.2024

Επιδημια Mpox

Το Διεθνές Δίκτυο των Γιατρών του Κόσμου αναλαμβάνει δράση κατά της επανεμφάνισης του ιού mpox

Έκκληση να διασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση στον προληπτικό έλεγχο, στην περίθαλψη και στα εμβόλια, καθώς η εμφάνιση νέων στελεχών του ιού Mpox, σε συνδυασμό με την αβέβαιη διαθεσιμότητα και το υψηλό κόστος του εμβολίου, καθιστά τη νόσο πραγματική απειλή για τα ήδη αποδυναμωμένα συστήματα υγείας  της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής

Από τον Σεπτέμβριο του 2023, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βρίσκεται στο επίκεντρο μιας επιδημίας Mpox, την οποία στις 14 Αυγούστου 2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε «επείγουσα κατάσταση υγείας με διεθνές ενδιαφέρον». Έχοντας ενημερωθεί για την κατάσταση, το Διεθνές Δίκτυο των Γιατρών του Κόσμου βρισκόταν ήδη στην περιοχή και ξεκίνησε αμέσως τις προσπάθειες αντιμετώπισης. Στις επείγουσες προτεραιότητες των Γιατρών του Κόσμου εντάσσεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική που συνδυάζει τόσο θεραπευτικά μέτρα όσο και μέτρα πρόληψης.

Το Νότιο Κίβου αντιμετωπίζει μια σοβαρή επιδημία Mpox, με 3.684 επιβεβαιωμένα κρούσματα σύμφωνα με τις περιφερειακές υγειονομικές αρχές. Η επιτόπια αποστολή ταχείας ανταπόκρισης του Διεθνούς Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου έχει εκπαιδεύσει και υποστηρίξει 20 επαγγελματίες υγείας, 65 εργαζόμενους στην κοινότητα και πάνω από 350 εργαζόμενους στο σεξ. Η παρέμβαση αυτή επέτρεψε την ευαισθητοποίηση 70.000 ατόμων και ενίσχυσε την επιτήρηση και την ιατρική αντιμετώπιση της επιδημίας.

«Ανησυχούμε πολύ σήμερα επειδή ο ιός Mpox προσβάλλει πρώτα τους πιο ευάλωτους ανθρώπους. Για να σώσουμε ζωές, πρέπει να δράσουμε τώρα εμβολιάζοντας τον πληθυσμό και ενισχύοντας τα τοπικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Οι ομάδες μας θα παρέμβουν σε 7 βασικές υγειονομικές ζώνες, όπου συγκεντρώνεται το 86% των κρουσμάτων. Θα επικεντρωθούμε στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, στην ενίσχυση της πρόληψης και του ελέγχου των λοιμώξεων, στην υποστήριξη της ψυχοκοινωνικής φροντίδας και στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της επιτήρησης της κοινότητας», επιβεβαιώνει ο Mamadou Kaba Barry, γενικός συντονιστής των Γιατρών του Κόσμου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Το Διεθνές Δίκτυο των Γιατρών του Κόσμου βρίσκεται ήδη σε 6 από τις 7 προτεινόμενες υγειονομικές ζώνες και συνεργάζεται με την τοπική κεντρική υπηρεσία της Ζώνης Υγείας. Η οργάνωση θα στοχεύσει σε αυτές όπου οι τοπικές αρχές έχουν ήδη δημιουργήσει κέντρα θεραπείας της νόσου Mpox, υποστηρίζοντας τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Εκεί, το Διεθνές Δίκτυο των Γιατρών του Κόσμου θα συνεργαστεί με τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό Mpox και τις κοινότητες που απειλούνται περισσότερο από αυτόν.

Εκτός από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Διεθνές Δίκτυο των Γιατρών του Κόσμου δραστηριοποιείται επίσης στις γειτονικές χώρες, όπου η επιδημία παρουσιάζει αντίστοιχη έξαρση. Στο Καμερούν, στην Μπουρκίνα Φάσο, στη Νιγηρία και στην Κεντρική Αραβία, για παράδειγμα, βρίσκεται σε επαφή με τα Υπουργεία Υγείας και διεξάγει ήδη δράσεις ευαισθητοποίησης. Ωστόσο, η εμφάνιση νέων στελεχών του ιού, σε συνδυασμό με την αβέβαιη διαθεσιμότητα και το υψηλό κόστος του εμβολίου καθιστούν τη νόσο πραγματική απειλή για τα ήδη αποδυναμωμένα συστήματα υγείας.

Στην αφρικανική ήπειρο, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στελέχη μαζί, το Αφρικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC Africa) κατέγραψε μέχρι το τέλος Ιουλίου 2024 σχεδόν 19.000 κρούσματα και σχεδόν 700 θανάτους σε 13 αφρικανικές χώρες, δηλαδή αύξηση κατά 160% των κρουσμάτων Mpox σε σύγκριση με το 2023.

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-

Η ανάγκη ανάληψης δράσης είναι επιτακτική.

Το Διεθνές Δίκτυο των Γιατρών του Κόσμου ζητά, ως εκ τούτου, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση στον προληπτικό έλεγχο, στην περίθαλψη και στα εμβόλια. Οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να παραμείνουν σε απομονωμένες περιοχές που μαστίζονται από την επισφάλεια. Οι άνθρωποι που βρίσκονται μακριά από τις εγκαταστάσεις υγείας πρέπει να συμπεριληφθούν στις εκστρατείες εμβολιασμού. Κανείς δεν πρέπει να εξαιρεθεί από τη φροντίδα για λόγους υλικοτεχνικούς, οικονομικούς ή ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι, όπως ο Έμπολα και ο Covid-19, η νόσος Mpox είναι μια ζωονόσος, μια ασθένεια που μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα ζώα. Η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω στενής επαφής, όπως το άγγιγμα, το φιλί ή η σεξουαλική επαφή.

Οι Γιατροί του Κόσμου εργάζονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για πάνω από 20 χρόνια με προγράμματα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και περιβαλλοντικής υγείας.

Σχετικά με τον Mpox, οι παρεμβάσεις συνίστανται σε:
  • Συντονισμός: Οργάνωση τοπικών και τεχνικών συναντήσεων συντονισμού.
  • Καθοδήγηση: Κατάρτιση ψυχολόγων στο Γενικό Νοσοκομείο (GRH), προσφορά υποστήριξης στους φροντιστές και παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους ασθενείς για τη μείωση του στίγματος και την ενθάρρυνση της αναζήτησης φροντίδας.
  • Εφοδιασμός: Παροχή του απαραίτητου υλικού IPC (πρόληψη και έλεγχος λοιμώξεων).
  • Υγιεινή: Σύσταση επιτροπών υγιεινής στις εγκαταστάσεις υγείας και κατασκευή εγκαταστάσεων υγιεινής για τη βελτίωση των προτύπων υγιεινής.
  • Υγεία: Εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού στην πρακτική της πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων (IPC) και υποστήριξη των διαδικασιών κατάταξης στο Γενικό Νοσοκομείο.
  • Προειδοποίηση: Διευκόλυνση της υποβολής προειδοποιήσεων και πληροφοριών από την κοινότητα και διοργάνωση συνεδριάσεων παρακολούθησης για την επανεξέταση των προειδοποιήσεων και των αντιδράσεων.
  • Επιτήρηση και υποβολή εκθέσεων: Με την κατάρτιση των ηγετών της κοινότητας.
  • Ευαισθητοποίηση: Παραγωγή και διανομή ενημερωτικού υλικού για την πρόληψη της Mpox, οργάνωση ενημερωτικών συνεδριών που απευθύνονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου και εφαρμογή παρεμβάσεων μείωσης βλάβης για τους εργαζόμενους στο σεξ και για άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου.
Οι δράσεις επικεντρώνουν στις ακόλουθες πληθυσμιακές ομάδες:
  • Άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό (ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα) στον γενικό πληθυσμό.
  • Εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, εργαζόμενοι στην κοινότητα (RECO) και υπεύθυνοι της κοινότητας.
  • Ειδικές ομάδες υψηλού κινδύνου μόλυνσης και μετάδοσης – ιδίως εργαζόμενοι στο σεξ, παιδιά 0-5 ετών, έμποροι, μεταλλωρύχοι και πωλητές ορυκτών.