Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2024. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία με τη μεταβολή του πολιτικού σκηνικού και τις ταχείες αλλαγές σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, οι Γιατροί του Κόσμου προσαρμόζουν τις δραστηριότητές τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των 16,7 εκατομμυρίων Σύρων που εξαρτώνται από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Τα τελευταία 14 χρόνια, οι άμαχοι στη Συρία έχουν επωμιστεί το κύριο βάρος της σύγκρουσης, με περισσότερα από 500.000 θύματα και 23 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί είτε εντός είτε εκτός είτε εκτός χώρας. Την ίδια στιγμή, οι ανθρωπιστικές ανάγκες έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, κρίσιμες υποδομές, όπως νοσοκομεία, σταθμοί παραγωγής ενέργειας και σημαντικές οδοί πρόσβασης, έχουν υποστεί επιθέσεις, παρεμποδίζοντας σοβαρά τη δυνατότητα ανθρωπιστικής παρέμβασης.
Η πολιτική κατάσταση προκαλεί ρωγμές σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον που υπονομεύει την ασφάλεια και συντηρεί την ανθρωπιστική κρίση. Οι Γιατροί του Κόσμου συνεχίζουν τις δράσεις τους, ανταποκρινόμενοι στις εκάστοτε ανάγκες του μαζικού εκτοπισμού πληθυσμών εντός της χώρας και κοντά στα σύνορά της. Από τις 27 Νοεμβρίου 2024, μεταξύ 800.000 και ενός εκατομμυρίου ανθρώπων έχουν εκτοπιστεί σε ολόκληρη τη Συρία, εκ των οποίων 345.375 μόνο στην επαρχία Idlib και περισσότεροι από 100.000 στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Ως φορέας υγειονομικής περίθαλψης, οι Γιατροί του Κόσμου, από την έναρξη των συγκρούσεων στη Συρία το 2011, καταμαρτυρούν την κατάρρευση του τοπικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Οι ομάδες μας θα πρέπει να είναι σε θέση να φτάσουν σε νέες προσβάσιμες περιοχές για να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν τις τοπικές ανάγκες σε υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα.
Η ταχεία αντίδρασή μας
Για την αντιμετώπιση των καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης που εκτυλίσσονται στη βορειοδυτική Συρία και στις πρώην ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές, οι Γιατροί του Κόσμου ανταποκρίνονται άμεσα, δίνοντας προτεραιότητα στην ταχεία ανάπτυξη ιατρικών ομάδων και προμηθειών στις πληττόμενες περιοχές, όπου από τις 27 Νοεμβρίου, συνεχίζονται οι εχθροπραξίες. Ξεκινώντας με την παροχή βασικής ιατρικής περίθαλψης στο Χαλέπι, η δράση πρόκειται να επεκταθεί στις περιοχές Χάμα, Χομς και Δαμασκό. Σε στενή συνεργασία με τις τοπικές υγειονομικές αρχές και τους διεθνείς εταίρους, συντονίζεται και διασφαλίζεται η αποτελεσματική διανομή των ιατρικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων και των αναλωσίμων.
«Οι ομάδες μας αξιολογούν επίσης τις ευρύτερες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού, διασφαλίζοντας την έγκαιρη ανταπόκριση. Δεσμευόμαστε να παρέχουμε υπηρεσίες που σώζουν ζωές και θα προσαρμόσουμε τις επιχειρήσεις μας σύμφωνα με τις τρέχουσες συνθήκες ασφαλείας και την εξέλιξη της κατάστασης», δήλωσε ο Hakan Bilgin, Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Τουρκίας.
Οι Γιατροί του Κόσμου δραστηριοποιούνται επίσης στη βορειοανατολική Συρία, όπου οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν επιδεινώσει τις συνθήκες ασφαλούς παραμονής τόσο για τον πληθυσμό της περιοχής όσο και για το προσωπικό των Γιατρών του Κόσμου. Οι υπηρεσίες υγείας είναι υπερφορτωμένες, με τους περισσότερες εγκαταστάσεις να εξαρτώνται από την παρουσία των ΜΚΟ. Η άφιξη περισσοτέρων των 20.000 προσφύγων από τον Λίβανο και 100.000 εκτοπισμένων ατόμων από τη βορειοδυτική Συρία έχει επιβαρύνει περαιτέρω το εύθραυστο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Οι προκλήσεις πρόσβασης και η έλλειψη χρηματοδότησης περιορίζουν τη βοήθεια, καθιστώντας αναγκαίους πρόσθετους πόρους για την κλιμάκωση τους ανταπόκρισης.