Ευρωπαϊκή Ημέρα ενάντια στο ”trafficking”
Φέτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στη ρύθμιση της προστασίας και βοήθειας των θυμάτων trafficking μέσω της Οδηγίας για την πρόληψη και την καταπολέμηση του εμπορίου ανθρώπων (trafficking) και των θυμάτων του.
Αυτή η καινούρια Οδηγία (2011/36/ΕU) υποχρεώνει τα κράτη να υιοθετήσουν μία πολιτική που να εστιάζει στην προστασία των θυμάτων σε όλες τους τις νομικές διάταξεις και διαδικασίες.
Σε αυτό το πλαίσιο το Ισπανικό Δίκτυο ενάντια στο trafficking (Red Española Contra la Trata de las Personas – RECTP) – του οποίου είναι μέλος και οι Γιατροί του Κόσμου (Ισπανίας) – αιτήθηκε από τους υποψήφιους των εκλογών να δεσμευτούν για την καταπολέμηση του trafficking, και πάνω απ’όλα να προστατεύσουν τα θύματα, μετατρέποντας την Οδηγία σε νόμο για τα θύματα του trafficking.
Το δίκτυο θεωρεί ότι τα τελευταία χρόνια το ισπανικό κράτος έχει συμβάλλει στην καταπολέμηση του trafficking με την υπογραφή και επικύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στο trafficking (εμπόριο ατόμων) το 2008 (Σύμφωνο της Βαρσοβίας),επίσης με την εκκίνηση του Προγράμματος Ι ενάντια στο εμπόριο ανθρώπων με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση από το Υπουργείο Ισότητας (2009 – 2011) καθώς και άλλων κοινοποιημένων νομικών μηχανισμών.
Παρ’όλα αυτά, το Δίκτυο πιστεύει ότι αυτές οι προσπάθειες δεν είναι αρκετές και ότι η Ισπανία δεν έχει καταφέρει να ενσωματώσει μία πολιτική που να βασίζεται στα δικαιώματα των θυμάτων στην πράξη.
Το 2010, μόνο 44 από 1605 αναγνωρισμένα θύματα ζήτησαν χρόνο αποκατάστασης και περισυλλογής για αυτό που τους είχε συμβεί. Αυτό το πραγματικά χαμηλό νούμερο φανερώνει την ανεπάρκεια στην προστασία και βοήθεια των θυμάτων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να μην είναι ικανοποιητικά πληροφορημένα για τα δικαιώματα και για τις δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους.
Μέχρι σήμερα, η Ισπανία έχει να επιδείξει αποτελέσματα στην κινητοποιήση σε αστυνομικό και εισαγγελικό επίπεδο, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων.
Οι οργανισμοί – μέλη και οι συνεργάτες του Δικτύου (RECTP) ελπίζουμε το επόμενο νομοθετικό σώμα να διατηρήσει όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα αλλά και να γίνουν περισσότερα όσον αφορά στην προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων μέσω των παρακάτω μηχανισμών:
• Επεξεργασία ενός νόμου προστασίας των δικαιωμάτων των θυμάτων του trafficking και η υιοθέτηση ενός νέου ολοκληρωμένου Προγράμματος ενάντια στο εμπόριο ανθρώπων.
• Αξιολόγηση του Προγράμματος Ι ενάντια στο εμπόριο ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και η ενσωμάτωση των δεδομένων που απέδωσαν στο νέο Πρόγαμμα ενάντια στο trafficking.
• Αναγνώριση του δικαιώματος των θυμάτων να διεκδικούν και να έχουν διεθνή προστασία, σύμφωνα με περίγραμμα του νόμου 12/2009, ρυθμιστικού του δικαιώματος ασύλου και της χορηγούμενης βοήθειας, υπερνικώντας τις υπάρχουσες παρανοήσεις στην καθημερινότητα για την αναγνώριση του Καθεστώτος των προσφύγων σε συλλογικό επίπεδο.
• Υιοθέτηση μέτρων και συγκεκριμένων μέσων αντιμετώπισης του προβλήματος ειδικότερα για ομάδες ευάλωτες, όπως οι νεαρότεροι σε ηλικία.
• Ειδικευμένη εκπαίδευση για όλους τους αρμόδιους επαγγελματικούς τομείς.
• Βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων αρχών για την ταυτοποίηση και προέλευση των θυμάτων.
• Δημιουργία ενός οργανισμού αφοσιωμένου στο να εγγυάται την άσκηση των δικαιωμάτων των θυμάτων.
• Συλλογή και δημοσίευση στοιχείων και στατιστικών για την πραγματική κατάσταση του trafficking στην Ισπανία.
• Πρόληψη της εκμετάλλευσης μέσω της έρευνας για την υπάρχουσα κατάσταση.
• Πραγματοποίηση καμπάνιων για την κοινωνική ευαισθητοποίηση πάνω στις πραγματικές διαστάσεις του trafficking.
• Αναγνώριση της σημασίας του ρόλου των ειδικών οργανισμών που δραστηροιοπούνται στις διαδικασίες ταυτοποιήσης στοιχείων, πληροφόρησης, συμβουλευτικής και αξιολόγησης της κατάστασης του εκάστοτε θύματος.
Βοηθούν σε αυτή την επικοινωνία:
Οργανισμοί – μέλη του Ισπανικού Δικτύου ενάντια στο trafficking: APRAMP, AIETI (Asociación para la Investigación y Especialización sobre Temas Iberoamericanos), CEAR, CONFER, Fundación Cruz Blanca, Fundación IEPALA (Instituto de Estudios Políticos para América Latina y África), Médicos del Mundo, Mujeres en Zona de Conflicto, Proyecto Esperanza, Tierra de hombres, Women´s Link Worldwide, Red Cántabra contra la Trata y la Xarxa Catalana, Save the Children
Συνεργάτες του Ισπανικού Δικτύου ενάντια στο trafficking: ACNUR, Amnistía Internacional, Cáritas, Cruz Roja, CONFER (Confederación de Religiosos de España)