Οι Γιατροί του Κόσμου ξεκινούν μια καμπάνια εμβολιασμών και ενός προγράμματος σίτισης για 12.000 παιδιά κάτω των 5 ετών

Η κρίση σίτισης που χτυπά στην παρούσα φάση το Μάλι επηρεάζει 3.5 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων τα 175.000 είναι παιδιά κάτω των 5 ετών, τα οποία υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό. Αυτός ο τύπος του υποσιτισμού, χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Οι πραγματικές συνθήκες στα βόρεια της χώρας, οι οποίες είναι οι ένοπλες συγκρούσεις, η μετακίνηση πληθυσμών και οι δυσκολίες πρόσβασης στις βασικές υπηρεσίες, καθιστούν την κατάσταση των παιδιών που ζουν εκεί ιδιαίτερα ανησυχητική. 

Οι Γιατροί του Κόσμου ξεκινούν σήμερα ένα πρόγραμμα εμβολιασμού, όπως και ένα πρόγραμμα διατροφής που καλύπτει το σύνολο της περιοχής Kidal, μια από τις περιοχές που είναι από τις πιο απομονωμένες και επισφαλείς στη χώρα. Σε 8 μέρες, 12.000 παιδιά από 0 εώς 5 ετών θα εμβολιαστούν ενάντια στην ιλαρά και την πολιομυελίτιδα από 30 κινητές ομάδες άνω των 120 ατόμων στο χώρο της υγείας. Θα τους χορηγηθούν επίσης ένα ανθελμινθικό φάρμακο, καθώς και ένα συμπλήρωμα σε βιταμίνες Α. 

“Οι μετακινήσεις του πληθυσμού και η περιορισμένη πρόσβαση στην τροφή, στο πόσιμο νερό και στις υπηρεσίες υγείας, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο επιδημιών” υπογραμμίζει ο Olivier Vandecasteele,

υπεύθυνος για τα προγράμματα των ΓτΚ στο Μάλι. “Αυτή η καμπάνια εμβολιασμού δεν προστατεύει μόνο τα εμβολιασμένα παιδιά, εμποδίζει επίσης την εξάπλωση ασθενειών στο εσωτερικό της κοινότητας. Αυτή η καμπάνια επομένως,θέτει σε πράξη την προστασία ολόκληρης της περιοχής”.

Παράλληλα με την καμπάνια εμβολιασμού, οι ομάδες των Γιατρών του Κόσμου, θα κάνουν γνωμάτευση της κατάστασης των παιδιών που υποσιτίζονται και των μητέρων τους. “Στα κέντρα υγείας που υποστηρίζουμε, έχουμε διαπιστώσει μια προοδευτική αύξηση των περιστατικών υποσιτισμού σε κίνδυνο” εξηγεί ο Olivier Vandecasteele. Τα περιστατικά σοβαρού ή μέτριου υποσιτισμού, θα λαμβάνουν θεραπευτικά τρόφιμα και θα αναφέρονται σε ένα από τα 12 κέντρα υγείας σε λειτουργία στην περιοχή από τους Γιατρούς του Κόσμου. Οι πιο βαριές περιπτώσεις θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο της Kidal, που υποστηρίζεται επίσης από τους ΓτΚ.

“Δεδομένης της έκτασης της περιοχής, των μετακινήσεων τoυ πληθυσμού και της μόνιμης διαμάχης, η διεξαγωγή αυτής της καμπάνιας είναι μια πραγματική πρόκληση για τις ομάδες των ΓτΚ” καταλήγει ο Olivier Vandecasteele. Οι Γιατροί του Κόσμου είναι πράγματι η μόνη ιατρική ΜΚΟ, η οποία είναι παρούσα σε αυτήν την απομακρυσμένη, επισφαλή περιοχή, που έχει οχτώ φορές το μέγεθος του Βελγίου.

Οι Γιατροί του Κόσμου (ΓτΚ) είναι ένας ιατρικός οργανισμός που έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα και διέπεται από τις αρχές της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας. Στο βόρειο Μάλι, το πρόγραμμα έκτακτης βοήθειας αποσκοπεί στην αποκατάσταση της υγείας των πληθυσμών από την επαναλειτουργία των κέντρων υγείας, τη διαχείριση της ιατρικής περίθαλψης, τη γνωμάτευση των αιτιών αρρώστιας, τη φροντίδα των περιπτώσεων υποσιτισμού και τον έλεγχο των επιδημιών. Αυτή η επέμβαση μεγάλης έκτασης, ήταν εφικτή χάρη στους χορηγούς μας, στην DGD Βελγίου, στην ECHO και στηνUNICEF.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •