Κύρια σημεία

 1. Οι ΓτΚ-Ελλάδας ξεκίνησαν επιχειρήσεις στο συνοριακό σημείο Siret στη Ρουμανία, στις 10.03.2022 και από τότε διατηρούν πάνω από ένα μήνα συνεχών επιχειρήσεων στην περιοχή.
 2. Μια κινητή ιατρική μονάδα (KIM) έχει αναπτυχθεί στη Suceava και το Siret, καθώς και μια ομάδα ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου ενός γενικού ιατρού, ενός γυναικολόγου και ενός παιδιάτρου. Μέχρι σήμερα, συνολικά 39 εθελοντές υγείας έχουν αναλάβει εκ περιτροπής την υποστήριξη της λειτουργίας της MMU.
 3. Οι Γιατροί του Κόσμου-Ελλάδας παρέχουν επείγουσα υποστήριξη ΠΦΥ στα σύνορα με το Siret, ενώ επισκέπτονται και υποστηρίζουν επίσης 7 κέντρα φιλοξενίας Ουκρανών πολιτών που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή του Siret. Μέχρι στιγμής, η ιατρική ομάδα των ΓτΚ-Ελλάδας έχει εξυπηρετήσει συνολικά περίπου 855 ασθενείς κατά τη διέλευση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται περιστατικά με ήπια συμπτώματα (κρυολόγημα, γρίπη κ.λπ.) αλλά και χρόνιοι ασθενείς που χρειάζονται πιο σύνθετη θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή..
 4. Οι Γιατροί του Κόσμου-Ελλάδος έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περίπου 60 τόνους ειδών πρώτης ανάγκης (κυρίως φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα) και έχουν ήδη αποστείλει 5 ανθρωπιστικές αποστολές στην Ουκρανία, συνοδεύοντας τα είδη πρώτης ανάγκης.
 5. Η μεγαλύτερη παράδοση πραγματοποιήθηκε στις 24.03.2022 όπου οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας παρέδωσαν 30 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στον ουκρανικό λαό σε συντονισμό με την Περιφέρεια Lviv και την οργάνωση HELPUKRAINE.
 6. Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικής Βοήθειας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στήριξαν με παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και τη νοτιοανατολική περιοχή της Οδησσού.
 7. Οι ΓτΚ-Ελλάδας συνεργάζονται με τις τοπικές αρχές του Lviv και του Chernivtsi και με τη HELPUKRAINE σχετικά με την αποστολή ειδών αρωγής σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας εντός της Ουκρανίας.
 8. Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι οι δραστηριότητες των ΓτΚ για την Ουκρανία έχουν ωφελήσει άμεσα περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, ενώ ο αριθμός των έμμεσα ωφελούμενων υπολογίζεται σε 400.000.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ

 

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

MdM-Greece - 2022.04.14