Οι κάτοικοι τοποθετούν μπολ γεμάτα με νερό για να γίνονται αντιληπτές οι δονήσεις και να εγκαταλείπουν τα σπίτια εγκαίρως.

Μαδρίτη, 13 Μαΐου 2015. Εχθές άλλος ένας σεισμός ισχύος 7,3R χτύπησε το Νεπάλ, το οποίο αντιμετώπιζε ήδη τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού της 25ης Απριλίου. Η ομάδα των Γιατρών του Κόσμου-Ισπανίας είναι ασφαλής και εργάζεται σε συνεργασία με τις αρχές του Νεπάλ για την παροχή ιατρικής περίθαλψης στον πληθυσμό που έχει πληγεί.

Στη μία η ώρα το απόγευμα, ένας ακόμα σεισμός έπληξε την χώρα. Μετά την 25η Απριλίου, έχει καταγραφεί μια σειρά μετασεισμών και έτσι ο πληθυσμός αναγκάστηκε να μάθει τι πρέπει να κάνει όταν η γη αρχίζει να τρέμει: να βγαίνει έξω από τα κτίρια όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να μένει στη μέση του δρόμου. Όταν κοιμούνται, πολλοί άνθρωποι παίρνουν δίπλα τους ένα μπολ γεμάτο με νερό, έτσι ώστε να αντιληφθούν τις δονήσεις νωρίτερα και να βγουν από τα σπίτια τους εγκαίρως. Θα υπάρξουν και πάλι πολλοί άνθρωποι που θα κοιμούνται έξω για να αισθάνονται ασφαλείς, στις πλατείες και στα πάρκα των πόλεων και των χωριών που επλήγησαν από τους χθεσινούς σεισμούς.

Ο Javier Arcos είναι μέλος της ομάδας των Γιατρών του Κόσμου-Ισπανίας που βρίσκεται στο Νεπάλ και μας μίλησε σχετικά με όλα όσα πέρασαν οι άνθρωποι στην πρωτεύουσα. «Βρισκόμουν στο κέντρο του Κατμαντού, και έβγαινα έξω από το Υπουργείο Υγείας, όταν το έδαφος άρχισε να τρέμει. Θα μπορούσατε να δείτε όλον τον αστικό εξοπλισμό (παγκάκια, κάδους απορριμμάτων, κτλ.) να κινείται έντονα και τους ανθρώπους να αρχίζουν να τρέχουν. Από όσα έχω δει, δεν υπήρξαν πολλές επιπλέον ζημιές, δεν έχω δει κανένα νέο γκρεμισμένο κτίριο, αλλά δεδομένης της έντασης του σεισμού, θα πρέπει να έχουν υπάρξει σημαντικές ζημιές στα βουνά, αν και είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε». Και πράγματι έτσι ήταν. Μία από αυτές τις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές είναι το Golché, το οποίο βρίσκεται πολύ μακριά από τον πλησιέστερο δρόμο και μπορεί να το πλησιάσει κανείς μόνο μετά από αρκετές ώρες περπάτημα. Οι Γιατροί του Κόσμου-Ισπανίας εργάζονται και εκεί και όπως εξήγησε ο Marius Musca: “Αυτός ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός, όπως και οι μετασεισμοί του. Έμοιαζε σαν να βρισκόμασταν σε βάρκα, και το έδαφος ήταν τα κύματα. Σύμφωνα με μια δορυφορική τηλεφωνική συνομιλία, οι νέοι τραυματίες έρχονται στην κλινική μας στο Golché. ”

Οι επαγγελματίες υγείας είναι ασφαλείς και οι εγκαταστάσεις λειτουργικές έτσι ώστε ο πληθυσμός να μπορεί να τις χρησιμοποιήσει.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση της κυβέρνησης του Νεπάλ, 1.300 άνθρωποι τραυματίστηκαν και περίπου 40 σκοτώθηκαν από τον χθεσινό σεισμό. Στην περιοχή Ramechhap, η οποία βρίσκεται 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κατμαντού, το νοσοκομείο δεν λειτουργεί από τις 25 Απριλίου, αλλά η κατάσταση φαίνεται να είναι υπό έλεγχο. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις τραυματιών μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Κατμαντού, ενώ οι υπόλοιποι τραυματίες περιθάλφθηκαν στο νοσοκομείο του Ramecchap, το οποίο αποκαταστήσαμε κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Οι πιο περίπλοκες περιπτώσεις παραπέμφθηκαν στο Εθνικό Κέντρο Τραύματος του Νοσοκομείου Bir στο Κατμαντού, όπου δύο χειρουργοί της ομάδας μας συνεργάζονται με τους ντόπιους εργαζόμενους υγείας από τις 3 Μαΐου.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •