Abidjan – 10 Μαϊου 2011

Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η τελική μάχη για την κοινότητα του Yopougon – και ο πλήρης έλεγχος της περιοχής Abidjan. Μάχες δίνονταν σε κάθε τετράγωνο και σε κάθε δρόμο. Οι κάτοικοι παρακολουθούσαν την εξάλειψη της οργανωμένης εθνοφρουράς σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή άνω των 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων, γεγονός το οποίο πρέπει να ήταν εφιαλτικό. Κατά την επίσκεψη διαφόρων κέντρων υγείας στις περιοχές όπου πλήττονταν περισσότερο, υπήρχε τόση ένταση από τα τελευταία γεγονότα, που σχεδόν μπορούσες να την “αγγίξεις”.

Κάποιοι ήθελαν να μας μιλήσουν ενώ άλλοι απεύφευγαν οποιοδήποτε θέμα σχετικό με μάχη ή με την ασφάλεια. Πολλές φορές μας ζητήθηκε να αποσύρουμε τα σώματα των εθνοφρουρών που είχαν εγκαταλειφθεί για μέρες στη μέση των γειτονιών, προσθέτοντας ακόμα μεγαλύτερη ένταση στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα. Η αναζήτηση για μέλη της εθνοφρουράς που κρύβονται εντός της κοινότητας συνεχίζεται και οι νέες επαναστατικές δυνάμεις βρίσκονται παντού τριγύρω.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι ομάδες μας δουλεύουν για να ενισχύσουν τη δυναμική του Υπουργείου Υγείας, ώστε να διασφαλίσουν το άνοιγμα είκοσι μεγάλων κέντρων υγείας για βασικές και μητρικές θεραπείες, στο εσωτερικό και στα περίχωρα του Yopougon. Προσωρινά η ιατρική περίθαλψη και τα φάρμακα είναι δωρεάν ώστε να επιτρέψουν τη βέλτιστη πρόσβαση και να αποτρέψουν επιπλέον αρνητικό αντίκτυπο από την κρίση. Εξασφαλίζουμε τις υπηρεσίες στα κέντρα, συμβάλλοντας στα λειτουργικά κόστη και προμηθεύοντας φάρμακα και υλικά ώστε να επιτευχθούν ποιοτικές ιατρικές συμβουλές. Στις πιο πληγείσες περιοχές, αντικαθιστούμε γρήγορα τον κατεστραμμένο ιατρικό εξοπλισμό και το υλικό σε κέντρα που έχουν λεηλατηθεί. Δίνουμε ειδική φροντίδα σε όσους έχουν επηρεαστεί απευθείας από την κρίση όπως στους τραυματίες, στα θύματα σεξουαλικής βίας, στα άτομα που έχουν προσβληθεί από HIV και από φυματίωση (TB), και σε όσους έχουν ανάγκη από ψυχοκοινωνική φροντίδα. Το μόνο ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Abidjan υποστηρίζεται επίσης από εμάς με σκοπό τη διασφάλιση δωρεάν ιατρικών συμβουλών προς όλους.

Τα περισσότερα κέντρα στο Yopougon έχουν κλείσει τον τελευταίο μήνα, ενώ λίγα είναι αυτά που έχουν καταφέρει να συνεχίσουν να προσφέρουν βασική περίθαλψη με περιορισμένο προσωπικό και φαρμακευτικό υλικό. Το προσωπικό, που συχνά μένει στην ίδια γειτονιά, κατανοεί τη σημασία του κέντρου κυρίως για το ηθικό των ανθρώπων παρ’ όλη την έλλειψη φαρμάκων. Συχνά έπρεπε να θεραπεύουν εθνοφρουρούς και στρατιωτικούς υπό τεταμένες συνθήκες και κάποιες φορές υπό απειλές, όπως και να βοηθάνε τον παγιδευμένο πληθυσμό δια μέσω μιας μάχης. Θαυμάζουμε τον ρεαλισμό τους και την ηρεμία τους, στο να συνεχίζουν τη δουλειά τους και να καταλαβαίνουν ότι ανεξάρτητα από την αιτία και το υπόβαθρο, στο τέλος ένας ασθενής παραμένει πάντα ασθενής.

Το Yopougon μεταβλήθηκε σε καταφύγιο για μεγάλες ομάδες αβοήθητων εθνοφρουρών και μισθοφόρων στρατιωτών που δεν είχαν πουθενά να πάνε μετά την πτώση του Gbagbo τον προηγούμενο μήνα. Ήταν μόνο θέμα χρόνου προτού οι νέες επαναστατικές δυνάμεις να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη εθνοφρουρά του Ibrahim Coulibaly στα βόρεια της πόλης. Αναρχία επικρατούσε στις περισσότερες από τις δεκατρείς γειτονιές και τα χωριά που απαρτίζουν το Yopougon, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, με τις ευέξαπτες ένοπλες συμμορίες και τους εθνοφρουρούς που προκαλούσαν καταστροφές. Όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, οι φτωχότεροι από τους κατοίκους, οι οποίοι ζουν σε διασκορπισμένες φτωχογειτονιές, δεν είχαν άλλη επιλογή από το να ζήσουν δια μέσω αυτών των γεγονότων ενώ ελάχιστοι που βρίσκονταν σε καλύτερη κατάσταση κατάφεραν να καταφύγουν σε ασφαλέστερα εδάφη.

Marc van der Mullen, Συντονιστής Επειγόντων Περιστατικών των ΓτΚ

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •