Από το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά υπάρχει μια αέναη κίνηση και βιασύνη σε ταξιδιώτες και εργαζόμενους· ελέγχουν τα εισιτήριά τους, μεταφέρουν τα εμπορεύματα τους, εξυπηρετούν τους πελάτες τους ή ρυθμίζουν την κυκλοφορία μεταξύ όλων αυτών από τους εργαζόμενους των ακτοπλοϊκών εταιριών και την Λιμενική Αρχή. Ο καύσωνας σε συνδυασμό με την κίνηση των αυτοκινήτων κάνει την ατμόσφαιρα ορισμένες στιγμές αποπνικτική αλλά η κινητή μονάδα street work των Γιατρών του Κόσμου βρίσκεται σταθερά στο Λιμάνι του Πειραιά για να παρέχει τις υπηρεσίες της στους «ακίνητους ταξιδιώτες».

Ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, που εξυπηρετεί χιλιάδες καθημερινά, η κίνηση των ανθρώπων είναι συνεχής και κάποιοι που έφτασαν νωρίτερα αναμένουν στους υπαίθριους χώρους αναχώρησης πριν επιβιβαστούν για τον προορισμό τους ή αναμένουν συγγενείς και πράγματα να φτάσουν με τα εμπορικά πλοία. Ο περισσότεροι εναλλάσσονται ανάμεσα στα λεπτά και στην ώρα που περνά καθημερινά αλλά κάποιοι μένουν «ακίνητοι», παρατηρώντας τους υπόλοιπους. Οι «ακίνητοι ταξιδιώτες» μπερδεύονται συχνά ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους σαν να περιμένουν το επόμενο πλοίο. Αλλά αυτοί οι ταξιδιώτες, είτε μεγαλύτερης ηλικίας είτε μικρότερης, στην πραγματικότητα δεν θα ταξιδεύσουν τη σημερινή μέρα, ούτε την αυριανή ούτε τη μεθεπόμενη. Ενδεχομένως να γίνει κάποια άλλη μέρα το ταξίδι τους. Οι ταξιδιώτες θα παραμείνουν όλη την ημέρα και τη νύχτα στους σταθμούς αναχώρησης και άφιξης περιμένοντας να ξημερώσει μια καλύτερη ημέρα για το «καλό πλοίο» που θα τους μεταφέρει σε ένα «καλύτερο μέρος».

 

Οι «ακίνητοι ταξιδιώτες» είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας του Πειραιά που εδώ και πολλά χρόνια έκανε σπίτι του το Λιμάνι. Κάποιοι αναφέρουν ότι μένουν 7 και 8 χρόνια, οι περισσότεροι αναφέρουν 2 με 3 χρόνια και κάποιοι βρεθήκαν πρόσφατα αφού το θεωρούν πιο ασφαλές μέρος από άλλες περιοχές της πόλης.

 

Η κινητή ομάδα του street work των Γιατρών του Κόσμου επισκέπτεται αδιάλειπτα τα τελευταία δύο χρόνια τους “ακίνητους ταξιδιώτες” του λιμανιού του Πειραιά, προσφέροντας ιατρική, ψυχολογική, κοινωνική και υλική στήριξη και ειδικά την περίοδο της πανδημίας που περιορίστηκε η πρόσβαση αυτών των ανθρώπων ακόμη και σε βασικές ανάγκες, όπως την διατροφή τους.

Σταθερά σε κάθε επιτόπια δράση υποστηρίζονται 60 με 70 άτομα με είδη ατομικής προστασίας, είδη επιβίωσης (κλινοσκεπάσματα- chaque voyage) και είδη διατροφής. Οι ιατροί, οι νοσηλευτές, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί προσφέρουν συμβουλευτική υποστήριξη στους περισσότερους και πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους παραπέμφθηκαν στο πολυϊατρείο για περαιτέρω εξετάσεις και στο υπνωτήριο των Γιατρών του Κόσμου για προσωρινή στέγαση.

Κάθε φορά, σε κάθε επιτόπια επίσκεψη βλέπουμε παλιούς και νέους «ακίνητους ταξιδιώτες» τον κ. Δ. από τα Καμίνια, τον κ. Φ. από τα Μανιάτικα, την κα Χ. από το Κερατσίνι, τον κ. Μ. από το Παπαστράτειο και σταθερά γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, φορείς και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο λιμένα Πειραιά να βρεθεί ένας καλύτερος και ασφαλής χώρος στέγασης και παροχής αξιοπρέπειας ώστε ο καθένας να συνεχίσει το ταξίδι προς το προορισμό που επιθυμεί.

Ευχαριστούμε τις εταιρίες ΖΑΓΟΡΙ, ΒΙΚΟΣ και PEPSICO-ΗΒΗ για τη στήριξη που μας παρέχουν στο Street Work
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

©MdM Greece - 9322