Κοινωνικη Φροντιδα

Sexmenstrual Health and Gender Literacy (SAG)

Το SAG είναι ένα διεθνές έργο που υλοποιείται μέσω της συνεργασίας 10 εταίρων σε 10 ξεχωριστές χώρες: Νορβηγία, Μάλτα, Λίβανος, Βουλγαρία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισπανία, Ελλάδα, Μαρόκο και Αλβανία.

Σκοπός του έργου είναι να προωθήσει την εκπαίδευση νέων σε ζητήματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας καθώς και σε θέματα φύλου, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Βασισμένοι σε μία ανθρωπιστική και ανθρωποκεντρική προσέγγιση καθώς και την ευαισθησία σε ζητήματα φύλου, οι εταίροι του έργου υλοποιούν, σε βάθος τριετίας, δράσεις ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης των νέων, ώστε να μπορούν οι ίδιοι να διεκδικούν, να ασκούν και να απολαμβάνουν καλύτερα το δικαίωμα στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία (συμπεριλαμβανομένης της εμμηνορροϊκής υγείας). Βασικός άξονας στις δράσεις είναι η μη-τυπική εκπαίδευση  για την κάλυψη του κενού που εντοπίζεται στην τυπική εκπαίδευση των νέων στα παραπάνω ζητήματα, στις διάφορες χώρες.

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-

Οι δράσεις του έργου υιοθετούν μία συμμετοχική και συμπεριληπτική προσέγγιση, με βάση την κοινότητα στην οποία απευθύνονται οι οργανώσεις, ούτως ώστε να θίξουν ζητήματα που αφορούν και επηρεάζουν την υγεία (ειδικότερα την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγείας και τα σχετικά δικαιώματα), όπως οι δυναμικές ισχύος, η διαφορετικότητα, το πολιτισμικό υπόβαθρο, το φύλο και τα κοινωνικά στερεότυπα. Ως εκ τούτου, το έργο αποσκοπεί στο να διευκολύνει όσους επαγγελματίες εργάζονται με παιδιά και νέους, προσφέροντας ενημερωμένα εγχειρίδια και εκπαιδευτικούς οδηγούς για το φύλο, την σεξουαλική υγεία και την έμφυλη βία καθώς και ψηφιακά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της μη τυπικής εκπαίδευσης.

Οι θεματικές που πρόκειται να καλυφθούν μέσω των εργαστηρίων και των εκπαιδεύσεων στις εκάστοτε χώρες άπτονται ζητημάτων υγείας και φύλου και αφορούν ειδικότερα:  τη σεξουαλική ανατομία, τη συναίνεση, και την έμμηνο ρύση, την σεξουαλικότητα, τις μεθόδους αντισύλληψης, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την πρόληψη της έμφυλης βίας. Το έργο απευθύνεται σε νέους και ειδικότερα σε άτομα που έχουν υπάρξει θύματα διακρίσεων ή κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό αλλά και σε όσους επαγγελματίες ασχολούνται με ομάδες ευάλωτων νέων. Ιδιαίτερη βάση δίνεται σε προφίλ ανθρώπων που είναι πιο πιθανό να βιώσουν σεξιστική ή ρατσιστική συμπεριφορά και διακρίσεις, όπως οι νεαρές γυναίκες που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις, οι νέοι με αναπηρία και οι νέοι που ανήκουν σε ειδικές κοινότητες (πρόσφυγες και μετανάστες, κοινότητα LGBTQI+ κ.α.)

Το έργο SAG συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και της προκήρυξης ERASMUS-YOUTH-2022-CB (Ανάπτυξη ικανοτήτων στον τομέα της νεολαίας) με συντονιστή-εταίρο την οργάνωση Terram Pacis από την Νορβηγία.