Η Διαδικτυακή Συντροφιά είναι μια διαδικτυακή ομαδική συνεδρία που αντιπροσωπεύει έναν ασφαλή χώρο, έναν χώρο ακρόασης και συνομιλίας όπου όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες ζωής. Επιπλέον πραγματοποιούνται παρουσιάσεις από ψυχολόγο/συντονίστρια της ομάδας, η θεματολογία των οποίων ποικίλλει κάθε εβδομάδα. Για παράδειγμα, «Πρότυπα αρνητικής έναντι θετικής σκέψης», «Πώς να ξεπεράσουμε τα αρνητικά μοτίβα σκέψης – Πώς να αναγνωρίσουμε τα ερεθίσματα», «Άγχος και υπερφαγία», «Άσκηση Ενσυνειδητότητας & Διαλογισμός», «Μνήμη και Τρίτη Ηλικία», «Διαταραχές ύπνου σε μεγαλύτερη ηλικία», «Έρωτας-Ηλικία και Ώριμη Αγάπη»,, «Μοναξιά-Μοναχικότητα και Διαπροσωπικές σχέσεις», «Τι σημαίνει ενσυναίσθηση».

Κάποιοι ωφελούμενοι ξεκίνησαν την Διαδικτυακή Συντροφιά με φανερές ενδείξεις συναισθηματικής υποτονίας και σημάδια εσωτερίκευσης των συναισθημάτων τους. Ωστόσο μέσα από τη Διαδικτυακή Συντροφιά τους δόθηκε η ευκαιρία να “εξασκήσουν” τις κοινωνικές τους δεξιότητες ακόμη και μέσω μια νέας μορφής αλληλεπίδρασης όπως αυτής της διαδικτυακής επικοινωνίας. Δημιουργήθηκε ένα πρόσφορο έδαφος για συναναστροφή όπου ανέπτυξαν και προσωπικές σχέσεις μεταξύ τους, γεγονός πάρα πολύ θετικό τόσο για τη συνοχή της ομάδας όσο και για την ατομική τους ψυχική ανάταση καθώς το αίσθημα του ανήκειν και της συντροφικότητας κάθε μορφής είναι απαραίτητο. Μέλη της ομάδας αντιμετωπίζουν ψυχοσωματικά προβλήματα και μέσω της συζήτησης και των πληροφοριών που μοιράζονται οι συμμετέχοντες μεταξύ τους, από προσωπικές εμπειρίες και γνώσεις, δίνουν λύσεις σε θέματα όπως τρόπους καταπολέμησης ημικρανίας προκαλούμενης από συνεχή ένταση και κακή στάση σώματος κατά την διάρκεια του ύπνου. Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των παρουσιάσεων ενημερώνονται και για τρόπους αποφόρτισης και σωματικής και ψυχικής ξεκούρασης τους έχει βοηθήσει ώστε να κατευνάσουν τα ψυχοσωματικά συμπτώματα που πηγάζουν κατά βάση από την ελλιπή ενημέρωση και αφιέρωση χρόνου στον εαυτό. Ακόμη, με αφορμή το θέμα “Μνήμη και Τρίτη Ηλικία” πραγματοποιούμε ασκήσεις μνήμης που οι ωφελούμενοι δεν γνώριζαν ότι μπορούν να κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους, όποτε και αν θέλουν, πρακτικές που όλοι δέχτηκαν με ενθουσιασμό και που εξέφρασαν ότι βρίσκουν βοηθητικές.

Συμπερασματικά, η Διαδικτυακή Συντροφιά είναι μια πολύτιμη κινητήριος δύναμη για τους ηλικιωμένους σε μία περίοδο απομόνωσης και φόβου.  Οι συμμετέχοντες ενημερώνονται πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας (της επιλογής τους) και με αφορμή την εκάστοτε θεματική ενότητα προκύπτουν συζητήσεις που εμπλουτίζουν τόσο την θεματολογία όσο και  την καθημερινότητα των ωφελούμενων. Μαθαίνουν νέους τρόπους διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου που συνοδεύει την Τρίτη ηλικία, και θετικούς τρόπους μετατροπής των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων. Πολλοί (αν όχι όλοι) από τους συμμετέχοντες έχουν αποδείξει ότι με βάση τα όσα έχουμε συζητήσει είναι ικανοί να βάλουν σε εφαρμογή έναν νέο τρόπο σκέψης και προσέγγισης της Τρίτης Ηλικίας και αυτό φαίνεται στην αλλαγή της δυναμικής και συμπεριφοράς τους εντός της ομάδας.

 

 

THI_TIMA -Logos

Η υλοποίηση του προγράμματος συγχρηματοδοτείται από την Ελληνική Πρωτοβουλία Καναδά και το Κοινωφελές Ίδρυμα ΤΙΜΑ.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

©MdM - NL - DS